måndag 30 januari 2012

Maker's Mark Straight Kentucky Bourbon Whisky

Maker's Mark Straight Kentucky Bourbon Whisky
45%
70 cl
Det egna spritskåpet
USA
Provad 2012-01-30

Då var det dags för något nytt, alltså. Lite Bourbon. Precis som whisky så har bourbon och amerikans whiskey. Maker's Mark är faktiskt den enda sorten som använder sig av den skotska stavningen, utan e, medan resten följer den irländska stavningen "whiskey". Till skillnad från whisky, däremot, så måste Bourbon tillverkas på minimum 51% majs, och resten andra former av spannmål.

Det faktum att Bourbon måste lagras på helt nya ekfat ger den dels intensiva fattoner, kryddighet och vaniiljkaraktär, och hjälper dessutom till att förse den skotska whiskyindustrin med nya, fräscha och relativt billiga fat. Det, i kombination med den något enklare karaktären och bristen på mältat korn gör att fatens inverkan är synnerligen kraftfull, och man lagrar därför vanligtvis inte sin sprit lika länge, då faten riskerar att ta överhanden.


Doft:
En elegant och intensiv sötma. En liten aning grästoner. Mogen frukt, lite clementiner. Väldigt påtagliga vaniljaromer från ekfaten. En liten spritighet kikar fram. Aningen smörig.

Smak:
Mycket söt smak, och pigga, fräscha toner av gröna äpplen och lite honung. Mjuk och len och för tankarna omedelbart till pannkakssmet som någon har tappat ner innehållet från en hel vaniljstång i. Avrundas lite elegant med mer honung, en liten nötighet och krämig smörkola. Kanske en aning strössel?

Summering:
Det är inte undra på att Bourbon har börjat bli populärt nu för tiden. En mycket, mycket trevlig dryck måste jag säga. Smakrik och intensiv, men ändå len och snäll. Bristen på den tyngre oljighet och smakrikedom som brukar finnas i maltwhisky gör att alkoholen biter ifrån lite hårdare, men å andra sidan så finns det egentligen ingen anledning att ens jämföra de två, för det är helt olika saker. Lär vara väldigt gott on the rocks där alkoholen dämpas ytterligare och låter krämigheten frodas ännu mer, men det får bli nästa gång. För det kommer bli mer av denna varan, det kan jag lova! Kanske till och med mer Bourbon här, framöver, vem vet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar