torsdag 12 januari 2012

The Shipyard Longfellow Winter Ale

The Shipyard Longfellow Winter Ale
5.9%
65 cl
Det egna ölskåpet
USA
Provad 2012-01-12

Det tycks inte finnas mycket info om detta öl, annat än att det bryggs i Maine i nordöstra USA, och att dem bryggs till äran av poeten Henry Wadsworth Longfellow, vilket inte säger mig särskilt mycket.


Doft:
Mycket tydligt rostad karaktär, med en viss rökig ton och torkade frukter. Lite russin och lite daddlar skulle jag vilja säga. Även den kryddighet man har kommit att förvänta sig av vinteröl gör sig påmind när man doftar djupt, mycket diskret. En sötma som påminner om kokos finns där någonstans djupt nere också.

Smak:
Väldigt, väldigt lätt känsla i munnen, inte tillnärmelsevis lika tung som man kan förvänta sig att en vinterporter skall vara, framförallt inte av den styrkan. Jag drar mig för att säga blaskig, men det är inte långt borta. Smaken skriker dock porter lång väg. En tydlig sötma mot en ridå av tunga kaffe- och kakaosmaker, ganska så hårt rostad. Dock finns fruktigheten hela tiden där som en kärna, tillsammans med en väl avvägt maltsötma. Eftersmaken bjuder på lakrits, lite blandade kryddor och en väldigt lätt rökighet.

Summering:
En väldigt lätt vinterporter, men absolut inte dålig. Har ungefär samma tillämpningsområde som en schwarzbier, och gick mycket bra ihop med ett par hemmagjorda wienerschnitzlar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar