tisdag 17 januari 2012

Oppigård Drakens DIPA

Oppigård Drakens DIPA
8.5%
33 cl
Det egna ölskåpet
Sverige
Provad 2012-01-17

För ölintresserade torde Oppigårds knappast vara ett okänt namn. De senaste åren har dalabryggeriet tagit plats som ett av Sveriges ledande mikrobryggerier tillsammans med bl.a. Nils Oscar, Nynäshamns Ångbryggeri och Slottskällan. Denna plats har de definitivt gjort sig förtjänta av, då de konsekvent släpper öl som håller oerhört hög klass, och i somras släppte de just en begränsad utgåva av Drakens. Bryggt på ett recept efter tre herrar som vann SM i hembrygd öl 2010, så är detta ett av de få öl som jag har köpt flera gånger, tillsammans med North Coasts Old Stock Ale och BrewDogs/3 Floyds Bitch Please.


Doft:
Mumma! Ett enormt djup som bjuder en att begrava näsan djupare och djupare i glaset. Etiketten anger att "Rejäla givor amerikansk humle" har använts, och det är definitivt sant. Det som sticker ut mest är doften av ananas. Denna kompletteras av toner från passionsfrukt, som får mig att fundera på om en av givorna kan ha innehållit ett par nävar av min kära favorit, Chinook-humle kanske... En lite lätt rökig, nästan medicinal ton, tänk Laphroaig, finns gömd där någonstans i djupet också.

Smak:
Ananasen går definitivt igen i smaken som fanbärare i denna parad av smaker. Även passionsfrukten kan anas, men framförallt så blir tungan anfallen av en pepprig eldighet, som tvivelsutan vittnar om det faktum att denna buse ligger på 8.5%. Men så sprutar drakar också eld! Men kalaset slutar inte där. För varje klunk (som för säkerhets skull bör tas med ganska stora mellanrum, om kalaset inte ska bli alltför roligt, sådär en måndagskväll/natt) så uppenbarar sig nya smaker. Framförallt så låter sig malten föra lite liv efter att humletonerna har bedarrat, och övergått i toner som drar åt kåda och nyklippt gräs.

Summering:
Ett öl som tar en hel kväll att bli kompis med. En riktig bjässe som både flyger högt och sprutar eld, så den gör definitivt skäl för sitt namn så att säga. Helt klart en personlig favorit, som dessvärre knappast går att få tag på längre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar