måndag 16 januari 2012

En dansk dubbel från BeerHere

Igår blev det en sväng till Bishop's Arms för att roa sig med Kryddans quiz och därtill avnjuta lite bra öl. Efter att ha chansat utifrån det som stod på griffeltavlan och valt ut två gästöl så visade sig att det blev dubbelt upp av IPA från BeerHere, Executioner IPA och Hopfix Rug IPA. Inte helt fel, med andra ord.

BeerHere hör till den nya danska skolan av bryggare tillsammans med Mikkeller, Amager, Ærø, Hornbeer m.fl, som tar bryggkonsten till helt nya nivåer. Detta är inte Tuborg eller Carlsberg, det kan jag lova er! Här är råvaran i fokus för att skapa ett så enastående öl som möjligt. Och att man lyckas verkar vara betydligt mer regel än undantag här.

-------------------------------------------------

BeerHere Executioner IPA
6%
40 cl
The Bishop's Arms, fat
Danmark
Provad 2012-01-15 



Doft:
Här är det ingen tvekan om saken. Detta är i allra högsta grad en amerikans-inspirerad IPA med en riktigt ordenltig skopa humle i, både före och efter mäskning. Härliga tropiska frukttoner och en liten, liten hint om en kryddighet också. Har dock lite svårt att pricka in några exakta humlesorter här, eftersom det inte är något som sticker ut alltför mycket. Väldigt fullmatad doft och får mig väldigt spänd inför första klunken.

Smak:
Smaken bara bekräftad det näsan redan har berättat. Det är amerikanskt så det står härliga till. En enorm, fruktig smak exploderar på tungan. Alla olika frukter går inte att räkna upp. Någonting får mig dock att tro att en av humlesorterna i alla fall bör kunna vara Citra. Det finns också en angenäm kryddighet med tydliga toner av kanel. Väldigt gott, var det i alla fall. Det glädjer mig att kunna konstatera att man varit mycket generös med bitterhumle också, för det finns få saker som kan sänka ett öl på samma sätt som ett kraftigt torrhumlat öl med en enorm fruktighet, men som inte har beskan för att bära upp det. Då kan man lika gärna dricka multivitamindryck, smakar ungefär likadant och är dessutom bra mycket nyttigare!

Summering:
Ett helamerikanskt danskt öl i allt väsentligt, bortsett alkoholhalt. Här har man haft vett nog att hålla igen på ganska rimliga 6 volymprocent, istället för amerikanernas tendens till att skena iväg uppåt 8-9%. På det hela taget ett välgjort och välbalanserat öl med en avvägning mellan frukt, beska och kryddighet.



-------------------------------------------------
BeerHere Hopfix Rug IPA
 6.5%
40 cl
The Bishop's Arms, fat
Danmark
Provad 2012-01-15


Doft:
Även här har vi fruktigheten från en modern, amerikanskinspirerad IPA, men med en annan uppsättning hulesorter. Den kryddigheten man känner igen ifrån rye whisky finns där djupt ner någonstans också, vilket ju är logiskt då "rug" betyder just råg på danska.


Smak:
Något större kropp än Executioner, eller så är bara inte humlen riktigt lika påträngande, kan vara svårt att avgöra. Beskan är också något mindre. Men även i detta fallet så följer doft och smak varandra på ett väldigt välgjort och välstrukturerat sätt. Humletoner av tallbarr får mig att tro att här finns i alla fall en viss del av humlen är av europeiskt ursprung.


Summering:
Inte mycket att tillägga, utan bara att konstatera att vi har ytterligare ett oerhört välgjort öl i glaset, med fin balans mellan arom- och bitterhumle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar