lördag 14 januari 2012

Domaine de Carbonnieu Sauternes 2006

Domaine de Carbonnieu Sauternes 2006
14%
37.5 cl
Den egna vinkällaren
Frankrike
Provad 2012-01-14

Dags för ett sött vin. Och finns det något bättre ställe att börja detta med än i de söta vita vinernas högborg, Sauternes? Troligtvis inte. Just denna vingård är det snålt med information om, och man kan bara innerligt hoppas att de är bättre på att göra viner än vad de är på webdesign!


Doft:
Intensivt söt doft med en antydan till botrytis. Viss druvig karaktär med saftiga, färska persikor och en liten anstrykning av honung. En liten, liten hint om mandelmassa eller marsipan.

Smak:
Väldigt, väldigt söt smak, på gränsen till simmig konsistens. Druvigheten har en tydligare plats i smaken än i doften. Väldigt len och diskret fatkaraktär som bara förstärker honungstonen i smaken utan att ta någon större plats. Mycket imponerande balans. Fruktigheten finns i bakgrunden och utgör en duk som de övriga smakerna får måla på.

Summering:
Ett väldigt välbalanserat vin som klarar av att bära upp den intensiva sötman. Väldigt friskt, trots sin ålder. Det som imponerar mest är faten, som gör sitt jobb så väldigt lagom och bidrar till att balansera smaken på det viset. Det är inte för inte som Sauternes brukar vara synonymt med kvalité!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar