fredag 20 januari 2012

Thisted Bryghus Black Ale

Thisted Bryghus Black Ale
8.2%
33 cl
Det egna ölskåpet
Danmark
Provad 2012-01-20


Detta är en spännande jäkel. Enligt flaskan så har man använt sig av en mycket speciell teknik, närmare bestämt att man i slutet av jäsprocessen har sänkt ner uppvärmda lavastenar i vörten. Detta gör att en del av sockret som fortfarande finns kvar i från malten karamelliseras av värmen och lägger sig som ett lager runt stenarna, som sedan frigörs till ölet, och avger därigenom en angenäm sötma.


Doft:
Omedelbart ger sig en ordentlig giva amerikansk humle till känna med sin stora fruktkaraktär, tillsammans med rostade toner som påminner om mörk choklad. Sötman finns där också. Lite lakrits kikar fram på ett hörn. Till sist slår dessvärre en liten spritighet igenom som skvallrar om att det är ett starkt öl vi har att göra med här, men det blir bara en liten parentes till den enorma aromrikedom som finns här.

Smak:
Stor, rostad smak och något som påminner om mörk chokladmousse, förmodligen de kraftiga kakaotonerna i kombination med det karamelliserade sockret och den övriga maltsötman, för det är en rejäl skopa malt i detta, det kan jag lova, som om alkoholhalten inte tillräckligt vittnade om det. Humlen ger en välbehövlig fräschör för att balansera den oerhörda tyngd, nästan oljighet som detta öl har, utan att för den saken ta överhanden. Oerhört komplex smakpalett. Eftersmaken har en behaglig, välbalanserad beska och en liten smak av jasminris kokt med grönsaksbuljong. Minst sagt spännande. Som tur är så sticker inte spritigheten igenom i smaken.

Summering:
Ett av de absolut mest komplexa öl jag har druckit på länge. Dock är det oerhört välgjort och makalöst välbalanserat. Hur bryggmästaren har lyckats balansera denna extremt brokiga skara smaknyanser är för mig ett mysterium, och något som imponerar rakt igenom. Helt fantastiskt, helt enkelt. Frågor på det?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar