fredag 27 januari 2012

Glenfiddich 18 Ancient Reserve

Glenfiddich 18 Ancient Reserve
43%
100 cl
Den egna whiskyhyllan
Skottland, Speyside
Provad 2012-01-27

Allmän info och övrigt lull-lull relaterat till Glenfiddich kan du läsa här.


Doft:
Mycket påtagligt fruktig. Färska persikor och apelsiner. En sötma som påminner om marmelad hittar vi också. En mild och mjuk fatkaraktär med vanilj kikar igenom efter en stund. Efter ytterligare ett tag i glaset så finns där en liten antydan till kanel.

Smak:
Oerhört saftig. Verkligen. Som saftsåsen som serverades i skolan till julgröten när man var liten. Väldigt, väldigt saftig, men en tydligt fruktig sötma. Fyller hela munnen, men är ändå lätt, diskret och balanserad. Ännu mer marmelad kikar fram, tillsammans med en liten rostad fatkaraktär som drar just mot kanel och andra kryddor, samt väldigt len och mjuk vanilj. Skapar en väldigt subtil väv av smaknyanser.

Summering:
Det borde vara omöjligt för en 18-åring att vara såhär saftig, lätt och spänstig. Det enda som egentligen antyder åldern är att smakerna är oerhört väl sammanvävda och integrerade. Definitivt en whisky som man behöver vara på rätt humör för att uppskatta till fullo. Väldigt, väldigt mjuk och fin. Och inte minst harmonisk, doften och smaken går hand i hand och låter varandra växa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar