fredag 13 januari 2012

Samuel Smith's Nut Brown Ale

Samuel Smith's Nut Brown Ale
5,0%
35,5 cl
Det egna ölskåpet
England
Provad 2012-01-13

Bryggeriet är det äldsta i Yorkshire, grundat 1758 i Tadcaster, men övergick i familjen Smiths ägo först 1847. Man är ett oberoende bryggeri, alltså man tillhör ingen av de stora dryckeskoncernerna, som Anheuser-Busch InBev (som äger Beck's, Budweiser, Leffe etc.), Diageo (Guinness, Smirnoff, Bailey's, Johnnie Walker m.fl.) eller liknande marknadsdominerande jättar. Vidare äger man också cirka 300 pubar i Storbritannien, varav 24 stycken i London är delaktiga i "the Ayingerbrau challenge", där ett lag skall gå runt och förtära 24 halvpints på 24 olika pubar på så kort tid som möjligt, där rekordet för ett par år sedan innehades av ett lag från Metropolitan Police!

Bryggeriet utmärker sig också genom att producera företrädelsevis veganskt (!) öl.


Doft:
En viss knäckighet blandat med russinsötma, samt en typiskt brittisk, blommig humleton är de tydligaste dofterna, utöver det är det faktiskt ganska svagt doftande. Luktar man djupare, så att man nästan får en del av den flyktiga skumkronan på nästippen, så framträder en nästan lite tvålliknande karaktär. Hur kan detta smaka egentligen?

Smak:
Betydligt bättre än vad näsan gav förvarning om! Ingen tillstymmelse till tvålighet här inte. I övrigt stämmer doft och smak väl överens. Knäckighet, viss sötma och ljuvlig, engelsk humle. Ganska lätt munkänsla, men eftersmaken dröjer sig kvar länge. Mestadels i en ganska påtaglig beska som övergår i en nötig, torr finish med en liten, liten restsötma.

Summering:
Detta är inget jättespektakulärt. Förvänta dig inte en massivt torrhumlad amerikansk fruktbomb som påminner om multivitamin och som stolt radar upp humlesorter av alla möjliga sorter på etiketten, som ju annars är väldigt populärt just nu. Detta är öl. Varken mer eller mindre. Och ibland, antingen till en bit mat eller helt enkelt som omväxling till ovannämnda humlemonster, är just det vad som behövs. Här följer man KISS-principen (Keep It Simple, Stupid) och gör ett hederligt, gammaldags kvalitétsöl. På intet sätt ett cirkusnummer, men tveklöst välgjort och balanserat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar