söndag 29 januari 2012

Ytterligare en dubbel från Biskopen

När Kryddan har quiz på Bishop's Arms i Lund varannan söndag så är det ju bara att infinna sig, inte bara för att svara på invecklade frågor och njuta av underhållande, om än godtyckliga röda trådar mellan (vissa) frågor, utan även för att botanisera bland kranarna och i kylen. En belgare och en amerikan blev det idag. Under quizet så är dock telefoner inte tillåtna, så mina smaknoteringar skrevs ner något i efterhand.

-------------------------------------
Brouwerij de Molen Rasputin.
10.7 %
30 cl
The Bishop's Arms, fat
Nederländerna
Provad 2012-01-29

Ej att förväxla med amerikanska North Coast Rasputin (på grund av detta säljs faktiskt De Molens öl som "Disputin" i USA, har jag hört).


Doft:
Kola och citrustunga humlesorter. Rester av betor från sockerbruket. Mäktigt, mustig doft. Gott om rostade toner, som sig bör i en ordentlig stout.


Smak:
Friskt gräsig i kombination med  med en ordentlig beska och rostat kaffe. I eftersmaken kryper det fram små, syrliga och knappt mogna gröna äpplen.

Summering:
Erbjuder kanske inte riktigt det enorma djup och den smakbredd som man kan hoppas på från ett öl av denna kaliber, och De Molen brukar göra väldigt, väldigt vassa öl. Icke desto mindre ett välgjort öl som var väldigt piggt.


-------------------------------------
Stone Pale Ale
5.4%
35.5 cl
The Bishop's Arms, fat
USA
Provad 2012-01-29

Detta öl bryggs för att fira att Stone har färdigställt sin nya bryggerianläggning. Vi får väl ta och titta om de har något att fira egentligen?


Doft:
Minst sagt blandad doft. långt upp i glaset finns det aromer som påminner om stall och ruttnande hö. Tungt och mustigt. Längre ner i glaset finns det lättare, friskare dofter som vilda smultron som fortfarande inte är helt och hållet mogna, och något lite artificiellt som jag förknippar med schampo.

Smak:
En markerad beska biter tag i tungan och håller kvar medan en halmsmak sveper genom munnen. Humletoner av rivet apelsinskal och färskpressad citron. Kryddig. Kryddorna drar mot kanel och enbär. Enbären i kombination med citrustonerna får associationerna att söka sig mot gin.

Summering:
Lätt, frisk och kryddig pale ale, väldigt somrig och fullpackad med smak. Det står helt klart att Stone har något att fira med sin nya anläggning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar