torsdag 26 januari 2012

Sierra Nevada Bigfoot Barley Wine 2011

Sierra Nevada Bigfoot Barley Wine 2011
9.6%
35 cl
Det egna ölskåpet
USA
Provad 2012-01-26

Så. Barley wine, alltså. Starkt som bara den, smakrikt så det står härliga till, och med en konsistens som har mer gemensamt med sirap än öl. What's not to like? Denna öltyp började byggas under 1870-talet, men det är först på senare år som den verkligen har upplevt en renässans.

Sierra Nevada är ett av de större "småbryggerierna". Då ett antal av dessa bryggerier nu är så stora så att de inte längre enligt amerikansk lagstiftning får kalla sig mikrobryggerier längre (gränsen går vid 600 000 liter om året), så har man valt att använda sig av termen "craft brewers", eller hantverksbryggare, för att signalera att man bryr sig mycket om valet av råvaror och tillverkningsprocesser, med fokus på kvalité framför stora vinstsiffror.


Doft:
Stor och mustig doft. Redan här kan man känna att detta öl har ett djup som heter duga! Kraftig chokladkola och mörk choklad. Som Riesen, ungefär. Fast mycket, mycket mer tilltalande. Fräscha och fruktiga humletoner slår igenom på ett stort sätt, och levererar passionsfrukt och ananas. En mindre del citrusfrukter finns där också. En maltdoft som drar åt nybakat ljust bröd. Med lite tid (sådär en halvtimme-trekvart) så dyker en väldigt blommig, parfymerad doft upp. Mycket intressant! Bara doften får snålvattnet att börja rinna. Det är inte mycket att ge på, bara att sätta glaset till läpparna och dyka ner!

Smak:
Det första som slår emot en är friska grästoner som raskt går över i en gigantisk, tung kropp med massor av rostade toner och just chokladkola, här dock med större fokus på den mörka chokladen och kakaon än på kolan. Beskan hugger tag tidigt och med besked, men ebbar ut relativt fort, för att övergå i just de rostade tonerna. Väldigt lite av fruktigheten av de amerikanska humlesorterna från doften hänger med i smaken. Här är det de mer jordnära brittiska humlesorterna som regerar verkar det som. Eftersmaken hänger kvar som en skön viskning i gommen en riktigt bra stund. Som sig bör när det gäller ett öl av denna styrka så räcker det länge. Riktigt länge.

Summering:
Inte alls dum, men den doftade mer än vad den smakade måste jag påstå. Det blir i och för sig bättre när den har fått stå till sig en stund och lufta sig och komma upp en bit i temperatur framförallt. Lite mer beska hade jag gärna sett, framförallt i eftersmaken. Misstolka inte, det är ett bra öl, men det når inte riktigt hela vägen och jag hade velat se en tydligare likriktning mellan doft och smak, för ett bättre helhetsintryck.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar