tisdag 24 april 2012

Små bryggerier, stora öl: Ölfestivalen i Malmö

Nu i helgen gick Malmös egna ölfestival av stapeln på Malmö Brygghus, med 19 bryggerier från hela Sverige representerade. Jag hade tyvärr bara möjligheten att göra en kort visit (nåja, allt är ju relativt), och nöjde mig med ett klippkort på 10 smakprover à 10 cl. Jag lämnar därför storlek och vart jag fick dem ifrån ute från den vanliga infoboxen, och nöjer mig med procenthalt, och lägger till öltyp, eftersom det blir ett ganska stort clusterfuck av alla taggar i slutändan. Jag håller helt enkelt de flesta smaknoteringarna lite kortare än vanligt, dels för att folk ska orka läsa alltihop, och dels för att förutsättningarna (liten lokal, fullt av folk, stökigt, gammal, utspilld öl osv.) var allt annat än optimala. Nedan följer hela listan:


Strömsholm Slussvaktaren
4.6%
Pale Ale

Doft:
Vegetabiliska aromer. Blommig och jordig brittisk pale ale. Gräsig och lite murkig humlekaraktär som skulle kunna komma ifrån humlefamiljen Golding.

Smak:
Markerad beska. Gräsig och fruktig. Lite jästsöt på ett sätt som påminner om en saison. Fruktigheten är av det mjukare, brittiska slaget, och inte av de skräniga amerikanska eller nya zeeländska varianterna. En liten slänga svavel i sluttampen.

Summering:
Relativt enkel och väldigt rättfram. Brittisk, rakt igenom, och mycket kompetent på det den försöker göra.

-------------------------------------------------------------
Slottskällan Zeven Black Saison
7%
Black saison (!)  


Doft:
Friskt humlig och jästig. Doftar typiskt saison, och om jag bara gick på doften så hade jag inte gissat på att den skulle vara svart, bortsett från en lite lätt rökig och rostad ton, som rökt skinka, men den doften är väldigt diskret. Blommande syrénbuskar. Lite mjukt vaniljartad.

Smak:
Krossade tomater och inlagda rödbetor. Syrliga saisontoner som är påtagliga, men kanske inte så starka som de kan förväntas vara. Ordentligt rostad beska som faktiskt harmoniserar fint med saison-tonerna, samt en bra maltsötma. Eftersmaken är välbalanserad, och en tesked eller så med muscovadosocker avrundar på ett fint sätt.

Summering:
Positivt överraskad! Två ytterligheter som möts och faktiskt lyckas skapa harmoni. Imponerande, men kanske inget man dricker flera av.

-------------------------------------------------------------
Ahlafors Ahla Ale Jubileumsbitter
4.5%
Bitter


Doft:
Smörig och fyllig doft. Lätta citrustoner. Rund och maltig karaktär. Enkel, men ändå förvånansvärt djup, med små, kryddiga inslag av bland annat ingefära och gummi.

Smak:
Tungt brödig och jästig. Rejält, beskt bett. Smörig, som väldigt smörtyngd chokladkola. Honung och en aning tidningspapper eller trycksvärta. Lätt rostad maltkaraktär. Fyllig och maltig kropp med tydliga drag av karamellmalt.

Summering:
Inte heller en av festivalens mest extrema öl, men man får ju ta vara på smaklökarna. Väldigt välgjord och mjuk bitter i typiskt brittisk stil.

-------------------------------------------------------------
Qvänum Jonssons Råg-ale
?
Råg-ale

Doft:
Stor fruktighet och tydliga rågbrödstoner. Fin sötma och ett ordentligt djup. Lite kokta morötter och en bra, rågliknande kryddighet. En aning sälta eller frityrolja.


Smak:
Oljig och söt. Tydlig rågkaraktär, med sin angenäma och mjuka fruktighet. Lite havre- och vaniljtoner. Plommon och persikor i en lite syrlig fruktsötma. Gråpäron. Druvig och frisk.

Summering:
Jag erkänner direkt. Jag älskar rågbaserade öl, och tycket att det borde göras mer! Riktigt trevligt öl!

-------------------------------------------------------------
Jämtlands Steamer
5%
Steam beer

Doft:
Fylligt smörig och med angenäma, rostade malttoner.

Smak:     
Blommig, engelsk humle. Frisk men mild. Maltkaraktären dominerar, medan humlen drar åt det syrliga i eftersmaken. Viss smak av en ordentligt köttig, rökt korv.

Summering:
Borde eventuellt druckits tidigare, för just denna slog inte igenom med någon större kraft, tyvärr. Dock fullt godkänd!


-------------------------------------------------------------
Eskilstuna Skogsängens Saison
6.3%
Saison

Doft: 
Diskret rökigt ton. Lite chili och bönor. Luktar definitivt bondgård! Stall och läder, toner som snarast påminner om en vällagrad, fransk merlot. Kryddigheten och örtigheten lämnar dock inget tvivel om att det är en saison vi har i glaset.

Smak:
Syrlig och pepprig. Massor av vitpeppar och tomatliknande syrlighet. Jästigt söt med angenäm humlefällning, så som sig bör. Markerat besk. Gazpacho. Lätt rökta skinktoner. Rosépeppar och grönpeppar. Väldigt bra drag!

Summering:
En av två solklara favoriter under festivalen. Men okej, jag erkänner. Jag älskar saison!

-------------------------------------------------------------
Skebo Herrgårdsporter
5%
Porter

Doft:
Maltig och söt, rostad doft med vissa toner av sockerärtor och gräs.

Smak: 
Kladdkaka och kaffe. Chokladkola smaksatt med mild whisky. Kakao och kokos. Väldigt fyllig för sin styrka.

Summering:
En trevlig standardporter, och jag har ju ett gott öga till Skebo redan från början. Domineras av choklad-karaktären, men blir trots sin sötma inte glättig eller oseriös i sin framtoning. Välgjord.


-------------------------------------------------------------
Slottskällan Zero
6.5%
IPA 

Zero fick sitt namn för att den ska hålla 0 IBU (international bitterness units) efter vörtkoket. I verkligheten ligger den dock på ganska rejäla 87 IBU efter torrhumling.

Doft:
Oj oj oj, så mycket frukt. Passionsfrukter tyder på Chinook, och en vidare fruktkompott som nog kan härledas till Tomahawk. Tror jag. Det är väldigt mycket humle och väldigt lite annat.

Smak:
Detta är ju ren multivitamindryck. Hej och hå. Fruktigt så det står härliga till, men det är väl mest en kul grej, för jag vet inte om jag tycker att det direkt är så bra.

Summering:
En studie i begreppet "overkill". Inte dåligt, men det blir lite i bästa laget, och jag är inte helt såld.
-------------------------------------------------------------
Västerås Hantverksbryggeri Kosacken
7%
Imperial Stout

Doft:
Vanilj och kaffe. Tungt brödig och mustig. Mörkt surdegsbröd med russin. Något spritig med acentontoner, om än väldigt lite. Krutrök och färsk dill. Askfat.

Smak:
Mörkt bröd och mörk sirap. Russin och en bra cigarr med lite stalltoner. Eftersmaken har en trevlig sötma. Muscovadosocker och en lite lätt rökig ton. Mycket god!

Summering:
Som tur är så tittar inte sprittonerna fram i smaken, och lämnar detta som varandes en fullgod och värmande imperial stout.

-------------------------------------------------------------
Närke Konjaks! Stormaktsporter
9.6%
Fatlagrad starkporter 


Doft:
Fruktig och påtagligt druvig. Cognacen har verkligen satt sina spår. Päron och mjuk ekkaraktär. Sedan har vi givetvis de rostade chokladtoner som hör Stormaktsportern till.

Smak:
Skinka och druvig sötma. Fläskig men lätt, elegant och värdig. Kaffe och kakao. Kokos och vanilj från faten. Lite lätt svavelaktig finish. Sötman dominerar i samråd med chokladtonerna för att skapa en underbar helhet.

Summering:
Ett perfekt exempel på hur fatlagrad öl ska göras! Faten har fått ha sin fulla inverkan, men utan att det skett på bekostnad av ölets egna karaktär. Som en kraftig chokladkaka med ett glas vällagrad cognac till. Ett värdigt avslut på en trevlig ölfestival. Hurra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar