tisdag 1 maj 2012

Catching up

Sköna maj, välkommen! Nu har livet stabiliserat sig här nere i söder igen, och det är slut på spexande, siste april är genomlevd ytterligare en gång, och man är ikapp i skolan. Hurra! Så då blir det lite uppdateringar här då, som dessutom verkar dra ihop sig till en Bellmanhistoria, med en norsk en dansk och en svensk!

Raasted Grilløl
5.2%
40 cl
The Bishop's Arms, fat
Danmark
Provad 2012-04-22

En APA från Danmark igen. Verkar ju som att man inte gör annat på andra sidan bron än att äta röda korvar och dra i sig kraftigt humlade drycker hela dagarna. Men sämre kan man ju ha det!


Doft:
Passionsfrukt och ananas. Väldigt, väldigt dansk. Jättedansk, faktiskt. Somrig och frisk pale ale. Sött te och rökelse. Kiwi, grapefrukt och en aning frityrolja. Kroppen bärs upp av en mild, rund sötma av karamellmalt. Koncentrerad frlädersaft. Sötman ter sig nästan syntetisk efter ett tag, och påminner om duschkräm.

Smak:
Förvånansvärt kort kropp, vilket väl i och för sig beror på den ganska humana alkoholhalten, och passar bra på sommaren när man står vid grillen. Beskan är måttlig och lite lätt rostad. Den fruktiga sötman ger ganska snart med sig till förmån för en kärv maltighet och en sträv, nästan svavelartad beska. Och lite grapefruktbeska. Finishen är lite lätt druvigt söt och rund.

Summering:
Mer passande till själva grillningen än till den grillade maten skulle jag tro, men en frisk och skön sommaröl.

-------------------------------------------------------------
Nøgne Ø Porter
7%
30 cl
The Bishop's Arms, fat
Norge
Provad 2012-04-22

Då var det dags att besöka vårt andra kära grannland och brödrafolk, trots att vi har en bit kvar till 17:e maj. Kom ihåg: Finlands sak må vara vår sak, men Norges öl är vår öl!


Doft:
Ganska sparsam doft, och framförallt serverad lite för kall, av förklarliga skäl, men efter en stund så började den bjuda lite mer på sig själv. Askfat. Öppen eld och en maltig sötma. Lite florsocker och lite fuktig jord efter ett sommarregn.

Smak:
Mängder av mörk choklad, med en mjuk och sötma. Elegant fruktig och blommig i sin diskreta humlekaraktär. Glasstrut. Alltså själva glasstruten i sig. I detta fallet är struten fylld med en tung och kladdig chokladkaka. Mycket välbalanserad sötma. Avslutas med lite lakrits och hallon.

Summering:
En riktig fullträff! Norrmännen visar att de fortfarande kan, och Nøgne Ø har inte gjort mig besviken hittills.

-------------------------------------------------------------
Oppigårds Easter Ale 2012
5.3 
50 cl
Det egna ölskåpet
Sverige
Provad 2012-04-25

Då var det egentligen bara Finland som saknades här idag då. Om jag ska vara ärlig så tyckte jag inte att förra årets utgåva var något att hänga i julgranen. Visst, den var inte dålig, men det var ju inte den nivån som Oppigård brukar kunna ligga på. Min förre chef sa dock att den var bra, och då är det ju bara att hoppas på att han vet vad han snackar om.

Doft:
Söt, maltig doft med toner av torkad frukt. Chokladdoppade russin och sågspån. Nybonat golv. Härlig engelsk humle, blommig och frisk. Honung och gröna äpplen.

Smak:
Kraftigt maltig, med bra chokladtoner och en fruktighet undertill som harmoniserar perfekt. En liten syrlig ton som gjorde sig perfekt med påskmaten.

Summering:
Bättre än föregående år, absolut, men fortfarande inte riktigt det Oppigård vi känner och älskar. Men alldeles utmärkt till maten på påskbordet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar