torsdag 24 maj 2012

Lite mer uppsamling

Mycket är det som skall göras nu, och ont om tid att göra är det. Det innefattar också både tid att i lugn och ro sitta och dricka goda saker, och än sämre med tid för att skriva om dem. Nu gör vi i alla fall en liten sammanfattning av de senaste veckorna här!

Stronzo Red Frikken' Ale
6.2%
40 cl
The Bishop's Arms, fat
Danmark
Provad 2012-05-06

Amber ale från Danmark. Vågar man gissa på mycket humle kanske? Känns inte alls som en omöjlighet.


Doft:
Färsk rabarber. Nyplanterad rabatt och våt blomjord. Grapefrukt och smultron. Doften saknar dock antydan om maltighet. En doft av färsk sav, som när man satt och täljde på pinnar när man var barn.

Smak: 
Gröna vindruvor och väldigt sura äpplen. Syrlig rabarber och knappt mogna jordgubbar. Jordig och gräsig, drar lite åt Amarillo-hållet. Lite tunn kropp och saknar maltig tyngd för att verkligen bära upp humletonerna och ge ölet lite pondus.

Summering:
Som danskt öl verkar vara mest nu för tiden. Mycket humle och sällan tillräckligt mycket maltig kropp för att helheten verkligen ska fungera.

-------------------------------------------------------------
Mikkeller American Dream
4.6%
40 cl
The Bishop's Arms, fat
Danmark
Provad 2012-05-06

Ett kärt återseende, inte minst såhär framemot sommaren. Lätt och frisk, men fortfarande typiskt Mikkeller.


Doft: 
Nyklippt gräs och söta, konserverade persikor. Lätt och frisk. Lime och flädersaft. En liten, diskret humlebeska och en lätt kryddighet avrundar doften. Väldigt somrig på alla sätt och vis.

Smak:
Kryddig, måttligt besk. Påtagligt frisk och fräsch. Gräs och lime dominerar, och en markant, maltig brödighet understryker fruktigheten. Avslutas med lite färskpressad citronsaft och en liten släng av lakrits.

Summering:
Som sagt, ett kärt återseende. Perfekt, lätt och alkoholsvagt öl som gör sig alldeles utmärkt på balkongen en sommardag. Sen vet jag inte om det är just det som är The American Dream?

-------------------------------------------------------------
Brasserie Saint Sylvestre Bière Nouvelle Sur Lie 2012
8%
75 cl
Det egna ölskåpet
Frankrike
Provad 2012-05-13

Ett öl bryggt på första malten och humlen från årets sista skörd. Ett saisons-besläktat öl som har lagrats och buteljerats utan att jästfällningen filtrerats bort, något som inom fransk vinmakning kallas för just "sur lie".

Doft:
Torr och friskt saisonsbetonad. Luktar lite bondgård med tydliga stråk av läder. Lite fräscht citrusfruktig, med lite apelsinskal som ett genomgående tema.

Smak:
Smaken harmoniserar väldigt fint med doften, och bjuder på ännu mer av lätt och frisk fruktighet. En klar avsaknad av humlebeska är karaktäristiskt för denna öltyp, och det är malten och inte minst jästen som styr, med sin tydliga syra och mjuka sötma som går fint ihop med sötman.

Summering:
Solklart ett öl i min smak. Jag tyckte att den var något lättare och diskretare i smaken än 2011 års utgåva, men fortfarande ett riktigt bra öl om man tilltalas av denna stil, vilket långtifrån alla gör.

-------------------------------------------------------------
Napa Smith Organic IPA
7%
35.5 cl
Det egna ölskåpet
USA
Provad 2012-05-21

En kollega rekommenderade mig att prova denna, med en liten brasklapp för att det skulle vara ett väldigt fruktigt och typiskt amerikanskt nummer i publikfrieriets tecken. Men det är ju faktiskt inte helt fel när solen steker med närmare 30 grader och man inte undkommer värmen någonstans.


Doft:
Apelsin och russin. Örtig och lätt maltsöt med sirapsliknande toner och lite honung. Lite talkliknande, nästan dammiga toner med hartsiga inslag. Geléhallon och konserverade persikor.

Smak:
Relativt markerad och törstsläckande beska med lätt rostade malttoner med en russinaktig sötma. Lite tunn kropp i förhållande till sin styrka, men det understryker egentligen bara den somriga friskheten och blir i detta fallet inget direkt hinder. Humlen kommer med tropiska frukter som domineras av pomerans och lime. Den lätta beskan hänger kvar ganska länge och växer sig starkare i eftersmaken på ett sätt som påminner mycket om blodgrape.

Summering:
Lika amerikanskt som Superbowl. Men välgjort och oklanderligt rent och snyggt. Sommaröl när det är som bäst, även om man kanske skulle kunnat skala av ett par procent i styrkan för att hålla solstingen stången lite längre?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar