fredag 25 maj 2012

Lundabryggeriets Bästa Lagern

Lundabryggeriets Bästa Lagern
5.2%
33 cl
Det egna ölskåpet
Sverige
Provad 2012-05-25

Bästa? Verkligen? Det är ett ganska saftigt påstående, med tanke på att tyskarna och tjeckerna har övat på just den konstformen i över 150 år. Bryggd den 16:e februari 2012 (antar jag, det står 212 på flaskan, men då hade den nog härsknat vid detta laget). Kryddad med nya zeeländsk Halletrau Aroma- och tysk Tettnangerhumle, och receptet hade Lundabryggaren Bosse Bergenståhl stora framgångar med i SM i hembryggd öl 2010 (eller var det 210?).


Doft:
Det första som slår mig, bara genom att slå upp ölet och ställa glaset på bordet, var att det luktade whisky! Stilren och maltig bourbonfatslagrad whisky, som främst påminner om Balvenie 12 Doublewood med sin tydliga karaktär av päron. Där slutar dock whiskylikheterna, och när man sätter näsan till glaset så dominerar en kryddig humledoft helhetsintrycket. Lite brända gummitoner går igenom på sluttampen.

Smak:
Gummitonerna är något tydligare och har ett rejält bett av en markerad beska. De kryddiga humletonerna dominerar smaken likaväl som doften, med en elegant om än ganska lätt maltkropp, men malten bidrar med en trevlig, lite lätt syrlig sötma. Eftersmaken har en återspegling av päronen i doften, men tycks nu mer ha en karaktär som påminner om päronglass.

Summering:
Bästa lagern? Kanske inte bästa, men den är riktigt, riktigt bra. Kul att se att Lundabryggeriet är på helt rätt spår. Kryddigheten är det som verkligen dominerar, och den är riktigt trevlig, och whiskykaraktären kom som en stor överraskning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar