tisdag 15 maj 2012

Nils Oscar Coffee Stout

Nils Oscar Coffee Stout
6.4%
33 cl
Det egna ölskåpet
Sverige
Provad 2012-05-15

Till skillnad från till exempel Mikkellers Koppi Tomahawk så är detta inte ett öl som bryggts ihop med kaffebönor, utan en stout med espresso från kafferosteriet Johan & Nyström, bryggt på brasilianska Fazenda Ambiental Fortaleza-bönor. Enligt etiketten så är detta det sötaste kaffe man kan tänka sig. Vad vet jag, jag dricker ju inte ens kaffe!


Doft:
Ja det luktar ju verkligen kaffe i alla fall. Kaffe och choklad. En mjuk sötma och något lätt som påminner om vetemjöl. Väldigt mycket brända toner, aska och sot och bröd som har stått för länge i ugnen. Alldeles för länge. Typ en vecka för länge. När temperaturen har fått göra sitt så släpps en fantastisk stor fruktig karaktär fram, med sötman som etiketten skyltar med.

Smak:
Mer choklad än kaffe i smaken här. Fruktig sötma och rejäla rostade toner. Brödigheten är väldigt, väldigt tung. Fruktigheten växer och är väldigt generöst tilltagen, och smälter perfekt ihop med resten av smakerna. Mogna gråpäron. Smörig och len, och med lite vaniljkaraktär som för tankarna till ekfatslagring.

Summering:
Detta kan ju eventuellt vara en inkörsport till riktigt kaffe då? Passade alldeles utmärkt till en bit kladdkaka, som etiketten anger. Tillfredsställande på alla sätt och vis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar