tisdag 3 april 2012

Glenfarclas 105

Glenfarclas 105
60%
100 cl
Den egna whiskyhyllan
Skottland, Speyside
Provad 2012-04-03

Glenfarclas 105 buteljerades för första gången 1968 av den dåvarande destillerichefen George S. Grant som en julklapp till släkt och vänner. Styrkan visade sig vara 105 proof, alltså 60%, och blev sedan världens första kommersiellt producerade Cask Strength-whisky, alltså där man inte spätt ut whiskyn med vatten vid buteljering för att nå t.ex 40, 43, 46 eller 48% som de allra flesta gör, och bevarar därmed en högre koncentration av smakämnen. Tidigare saknade denna whisky åldersangivelse, men nu garanterar man att allt innehåll håller en minimiålder av tio år.


Doft:
Mustig choklad. Till en början spritig, vilket ju knappast kommer som en överraskning vid 60%, men spritigheten avtar fort. Typiska sherrytoner med just choklad åtföljd av torkad frukt och en kraftig nötighet. Spritigheten tar sig doften av nagellack. Sherryn dominerar doften totalt, men jag tycker mig nästan kunna ana en lite oväntad rökighet som diskret gör sig påmind, bara som en skugga, som matchar fruktigheten väldigt fint. Lite brinnande tändvätska, brända sågspån och sist lite vanilj.

Smak:
Visst bränner det till, men att det skulle röra sig om 60% hade jag nog inte gissat, men det är ganska små klunkar som gäller. Extremt fyllig och mustig, på gränsen till köttig. En liten, liten bismak av något metalliskt, som kombinerat med köttigheten påminner om blod. Efter den inledande köttigheten så rullar sherryfaten in som en ångvält över tungan. Väldigt diskreta rökpuffar stiger mot gommen. En lätt oxiderad ton som förmodligen också kommer från sherryfaten följs åt av en angenämt örtig kryddighet, samtidigt som den skänker en lite syrlig karaktär. Det tar inte lång tid för spritigheten att lätta upp, och då blir det förrädiskt lätt att dricka denna bjässe. Den stora, intensiva fruktigheten och stora kroppen balanseras av en rostad fatkaraktär med en liten rondör av vanilj.

Summering:
En riktigt farlig en, men mycket god. Ger man den en stund för att stå till sig och släppa sin aggressiva spritighet så har du en underbart mjuk, fruktig och len whisky att njuta av länge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar