torsdag 5 april 2012

BrewDog Chaos Theory

BrewDog Chaos Theory
7.1%
33 cl
Det egna ölskåpet
Sverige
Provad 2012-04-04

Predictably Random IPA, säger BrewDog själva. Som vanligt så är det mycket snack när det gäller BD, frågan är bara om det är lika mycket verkstad som det är snack. Etiketten utgörs av en lång utläggning om att kaosteorin, enligt dem, är 1900-talets mest underskattade vetenskapliga teori, och uppmanar oss att glömma fjärilseffekten och istället vänja oss vid BrewDog-effekten. Nåja. Snacka går ju, men att snacka och brygga öl är två helt olika saker.


Doft:
Ordentligt fruktig, men en torr och sågspånsliknande doft, som en gammal träslöjdssal. Torrheten till trots så finns en intensiv sötma och maltighet. En något vegetabilisk ton, som påminner om morötter. Sen har vi massor av tropiska frukter som kokas ihop till klassisk multivitamindryck. Mandariner, limejuice och gräs. Sist en liten släng av kanel och sötmandel. Minst sagt kaotiskt.

Smak:
Trots doften så är det faktiskt malten som är huvudstjärnan här. I alla fall inledningsvis, sen kommer definitivt en släng av den fruktade och ofta omtalade (av mig i IPA-sammanhang, i alla fall) multivitaminen. Jordig och skogsaktig med en tydlig citrussyrlighet. Liten ton av krossade tomater. Påtagligt besk, vilket gör att man undviker att trilla i den totala multivitaminfällan. Maltsötman blir stundom i det närmaste sirapslik, och karamellmalten skänker en lite lätt rostad karaktär och en fyllighet.

Summering:
Smakrik? Ja, absolut. Kaotisk? Inte direkt. I ärlighetens namn kanske inte ett av BrewDogs vassaste nummer, men inte dåligt på något sätt. Försöket att skapa kaos manifesterar sig huvudsakligen i en lite spretig smakpalett, men inget egentligen revolutionärt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar