måndag 23 april 2012

Lundapryggeriet Piratens Pale Ale

 Lundapryggeriet Piratens Pale Ale
5.4%
33 cl
Det egna ölskåpet
Sverige
Provad 2012-04-22

Efter en ganska lång väntan så släppte Lundabryggeriet fyra ölsorter på Systembolaget den 2:e april. Alla fyra har sedan länge provats på Bishop's Arms i Lund på fat, men det är alltid kul att spana in skillnaderna. Just denna pale ale är givetvis uppkallad efter Fritiof Nilsson Piraten, vars gravsten pryds av den odödliga inskriptionen Här under är askan av en man som hade vanan att skjuta allt till morgondagen. Dock bättrades han på sitt yttersta och dog verkligen den 31 jan. 1972. Men låt oss inte bli som bokhandlaren och sluta bada, utan låt oss istället dyka ner i glaset!


Doft:
Ordentlig humlekaraktär, rejält torrhumlad med amerikansk humle, med sin urtypiska fruktighet. Ananas och andra typiska Cascade-dofter. Lite lätta skogsaromer från Amarillon. En rejäl skopa nya zeeländska sauvignon blanc-toner, så jag gissar på lite Nelson Sauvin också. Väldigt fruktig, men också rejält kryddig och trevlig.

Smak:
Lätt kropp, med en lite lätt rostad och söt ton, gissningsvis någon typ av münchnermalt. Humletonerna går nästan lite överstyr, och är väldigt syrliga, även om kryddigheten lyckas förankra det hela. Saknar dock lite kropp i förhållande till humlearomerna. En lite kraftigare maltbas efterfrågas. Smakmässigt så är det Cascade- och Nelson Sauvin-tonerna som dominerar.

Summering:
Bättre än vad jag kom ihåg, faktiskt. Kan vara att man helt enkelt har filat lite på receptet sedan den släpptes på fat, eller något åt det hållet, men en angenäm pale ale av amerikanskt stuk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar