fredag 6 april 2012

Früh Kölsch

Früh Kölsch
4.8%
50 cl
Det egna ölskåpet
Tyskland
Provad 2012-04-05

Kölsch härstammar, som namnet antyder, från Köln, och är en kvarleva från tiden innan man började utveckla tekniken för att göra underjäst lageröl, och den går därför under kategorin Ale på Systembolaget.


Doft:
Jästig och mineraltung doft. Jordig, och med en typiskt tyskt dov humlekaraktär. Lite kärvt svavelaktig, med en släng av lite stekos. Hela doften är faktiskt påtagligt matig, med dofter som torkad svamp och parmesanost, med lite blandade grönsaker vid sidan av som sparris, grön paprika och chilifrukter, fast utan hettan. Efter en stund träder en surdegsliknande karaktär fram.

Smak:
Maltig och mineralrik. En diskret fruktighet gömmer sig under en väldigt tung och fuktig, i brist på bättre ord, jordighet. Doften och smaken går väldigt väl hand i hand och ligger väldigt nära varandra. Humlekaraktären skapar en mängd skogstoner, inte minst med just svamp, och därtill lite våta löv. Faktiskt lite våt asfalt också. Grönsakstonerna är däremot inte särskilt påtagliga längre, utan har snarare övergått till att bli fruktiga och gräsiga.

Summering:
Mycket bra öl i gammaltysk stil, något som är väldigt underskattat. Smakrikt och balanserat, men utan att bli påträngande. Gillas mycket!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar