tisdag 17 april 2012

Braufactum/Boon Oude Geuze 2007/2008

Braufactum/Boon Oude Geuze
7%
37.5 cl
Det egna ölskåpet
Tyskland/Belgien
Provad 2012-04-17

Ytterligare ett samarbete mellan Braufactum och ett annat bryggeri, i detta fallet det högklassiga belgiska Boon, och detta är en Geueze, alltså ett spontanjäst öl (lambic), som är en blandning av olika årgångar (oftast en del ettårig och en del två- eller treårig), för att skapa något som har likheter med fransk cider och, i viss mån, vin och champagne. I detta fall verkar det som att det är en kombination av årgångarna 2007 och 2008 (krävdes mycket detektivarbete där, alltså), och således förmodligen en kombination av ett- och tvåårigt öl, och sedan lagrat i ett antal år. Något som är intressant är den väldigt korta (för att vara en Geuze) hållbarheten, bara ungefär tre år, till skillnad från de 15-20 år som Geuze tenderar till att ha. För övrigt så är Geuze något av det bästa jag vet.


Doft:
Tydligt syrlig, och det luktar Geuze lång väg, så som sig bör. Tydliga stall- eller bondgårdstoner med lite halm och fallfrukt som har börjat ligga och jäsa i höstsolen, tydlig anknytning till den torra, eleganta franska cidern. En lite kryddig anstrykning. Nybakat bröd. Ljust knäckebröd, för att vara exakt. Jästsötma balanserar syran. Lite kanel dyker upp med lite tid i glaset.

Smak:
Maltig och påtaglig men återhållsam syra, inte alls lika skarp som många andra typer av Geuze som Oud Beersel eller den vanliga Boon, utan påminner mer om Jacobins och andra mildare typer. Kan eventuellt hänga ihop med att den har hunnit ligga och gotta sig i några år på flaska? En kraftig beska av en nästan metallisk karaktär kikar fram när de första vågorna av syra har lagt sig. Äppelkaraktären är påtaglig, och man skulle utan större problem kunna luras att tro att det var just en riktigt torr och välgjord cider från Bretagne eller England. Kanske en anledning till att ha med lite mer högkvalitativ, riktig cider här? Time will tell.

Summering:
Återhållsam och balanserad är väl det bästa sättet att beskriva den på. Sen tycker jag ju personligen väldigt mycket om geuze som är vansinnigt sura, så det var kanske inte min favorit, hittills, men icke desto mindre ett riktigt bra öl, som passade bra för att sitta sent på natten och komponera lite märklig musik!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar