fredag 6 april 2012

De Ranke Guldenberg

De Ranke Guldenberg
8.5%
33 cl
Det egna ölskåpet
Belgien
Provad 2012-04-06

Abdijbier står det stolt på flaskan. Klosteröl, alltså. Jag kände att det var dags för denna idag, efter att den stått orörd i nästan ett år och överlevt en flytt, det har aldrig riktigt känts som rätt tillfälle, men nu, medan köttgrytan står på spisen så! Ofiltrerat, opastöriserat och flaskjäst. Precis som ett klosteröl skall vara.


Doft:
Skummbanan och jordgubbsgodis. Doftar väldigt sött. Påtagligt jästig. Något vinöst över det, en ton som drar åt ädelröta, Sauternes eller Beerenauslese. Mycket intressant! Intensivt fruktig, fast på ett helt annat sätt än vad till exempel en IPA är, där fruktigheten komemr från humlen, här känns det mest som en bärig fruktighet som härstammar från jästen. De bäriga tonerna känns egentligen hemmahörande i en ung Chianti, fast utan någon örtig kryddighet. Minst sagt intressant. Dofterna växer allteftersom ölet får lite luft och temperatur.

Smak:
Mild men oändligt nyanserad. Först kommer en lite syrlig ton av apelsinskal, som senare byggs på av syrligheten och sötman från jästen, för att sedan glida över i en len vaniljton med lite toner av mild kola eller fudge. Verkligen belgisk så att det skriker om det, och kollosalt  välgjord. Maltigt fyllig och med en sirapsliknande sötma. Förrädiskt lättdrucken för sin styrka, det finns inte en antydan till alkohol någonstans. Fruktigheten i kombination med kolatonerna och vaniljen gör hela upplevelsen nästan godisartad. Eftersmaken är lång och domineras av en lite lätt rostad karaktär.

Summering:
Makalöst bra. En riktig överraskning, för jag hade inte förväntat mig en riktigt såhär hög kvalité, och jag misstänker att lagringen inte var något negativt. Belgien visar återigen att gammal är äldst och kan göra öl som ingen annan. Gillar man fruktig öl (utan att för den sakens skull vända sig till renodlade fruktöl), så är detta en betydligt mycket mer värdig och imponerande upplevelse än vilken dussin-IPA som helst. Solklart det bästa öl jag har druckit på länge, dock under stark konkurrens med I&Gs Irish Whiskey Cask.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar