tisdag 3 april 2012

La Classica Regina Delle Dolomiti

La Classica Regina Delle Dolomiti
4.7%
50 cl
Det egna ölskåpet
Italien
Provad 2012-04-03

Ett par flaskor av denna trevliga lokala variant följde med hem som gåvor från den oslagbart trevliga Marcello i ostbutiken i Moena, utöver den nyöppnade flaska jag fick i näven så fort jag kom in genom dörren, och hälsades välkommen med ett glatt "Ciao! I know you expert yes, I have new local beer you must try!" Tänk om man fick ett sådant bemötande vart man än kom!


Doft:
Lätt blommig och fruktig doft av parfymerad karaktär. Nyplockade hallon, blommande fläderbuskar och färsk mango. Lätta, lätta anstrykningar av andra tropiska frukter och en maltig sötma. Härligt frisk och läskande doft.

Smak:
Angenämt knäckig maltighet, vilket ger en ganska väldefinierad och bra kropp och tyngd, trots den väldigt låga alkoholhalten. En kärnfull och koncentrerad, men diskret fruktig sötma gömmer sig där också. En väl avstämd humlebeska väger alldeles lagom i förhållande till maltsötman och fruktigheten. Humlen skänker även en aning kryddighet, som man oftast hittar i sydtysk pilsner.

Summering:
Att det skulle krävas ett par italienare för att göra ett lagom starkt, men ändå välbalanserat och smakrikt öl, det kunde väl ingen gissa? Men jag är väldigt glad för det, och jag är väldigt glad för att jag har en flaska till i skåpet att ta till sommaren, eftersom det var väldigt friskt och gott. Till skillnad från mycket öl från medelhavsländerna så är detta dessutom ett helmaltsöl (alltså ingen andel råfrukt, vilket vill säga till exempel majs eller socker), så det har en ordentlig stomme med lite ordentlig karaktär. Mycket bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar