tisdag 17 april 2012

Väldigt sen uppdatering

Det har varit galna veckor här i Lund. Inte minst efter ett gäng bra föreställningar med Helsingkronaspexarna, men mycket jobb och slit dessförinnan, så har både drickandet (av kvalité, kvantiteten har funnits där...) och inte minst skrivandet blivit lidande, men nu är det dags att ändra på det!

De Molen Bed & Breakfast
4.4%
33 cl
The Bishop's Arms, flaska
Nederländerna
Provad 2012-04-08 

En lite lagom svag en, alldeles perfekt när man ska hålla sig koncentrerad och komma på viktiga (och oviktiga) saker på ett quiz. Och De Molen är ju ingen främling på dessa sidor, precis.


Doft:
Intensivt blommig, som blommande ljung. En vegetabilisk ton som påminner om saker som gror. Tänk gula ärtor som legat i blöt något dygn för att göras ärtsoppa på. Somrig, nästan så somrig så att man blir allergisk. En frisk syrlighet som får en att tänka på belgiskt öl, på gränsen till det härskna.

Smak:
Ännu mer av det doften bjöd på, som bärs upp av en väldigt lätt och elegant kropp. Blommor i mängder och just gula ärtor. Lägg därtill en lite hartsig och kryddig ton så är vi hemma!

Summering
Uppfriskande sommaröl med alldeles lagom styrka för att inte tynga ner sig själv. Gillas skarpt!

-------------------------------------------------------------
Williams Bros Brewing Ginge-Rail
4.5 
40 cl
The Bishop's Arms, fat
England
Provad 2012-04-08

Jag är aldrig främmande för en uppfriskande ginger ale, och hade kanske behövt en just nu för att hålla min förkylning i schack.


Doft:
Surprise! Massor utav ingefära! Lägg därtill en härlig fruktsallad av färska gråpäron och konserverade persikor. En stadigt, maltig sötma. Ingefäran har total dominans, men nog sticker en lite kryddig och blommig humleton igenom till slut i alla fall!

Smak:
Ingefäran är intensivt söt och kryddig, i en väldigt behaglig balans. Kroppen är relativt lätt, och låter ingefäran spela fritt och hänga kvar länge och väl i eftersmaken. En diskret humlig fruktighet med saftiga körsbärs- och persikotoner, tillsammans med en varm ton av honung, som honungs- och ingefärskarameller, rundar av smaken.

Summering:
Ingenting man dricker några större mängder av, men visst är det gott! Att det är ingefära det rör sig om, är det absolut ingen som kan tvivla på, men det blir ändå inte påträngande och klumpigt.


-------------------------------------------------------------
Sigtuna Easter Ale
4.5%
50 cl
Det egna ölskåpet
Sverige
Provad 2012-04-12

Vi håller oss på väldigt tama och civiliserade alkoholhalter, och det är väl alltid trevligt. Ska gärna ätas till typiska brittiska maträtter, som Yorkshirepudding eller steak & kidney pie. Mycket passande, eftersom det rör sig om en relativt mild ale med brittiska humle- och maltsorter.


Doft:
Ganska söt och jordigt knäckig. Omisskännliga brittiska humletoner med sin murriga och jordnära doft, som en skog efter ett höstregn med fuktig mossa. Mjuka och diskreta frukttoner. Röda äpplen och apelsin. Även maltdoften slår igenom, ovanligt nog.

Smak:
Maltsöt och bestämt knäckig. Mjuk och rund. Lite vanilj och rund, mjuk fruktighet. Lite mandariner. En svagt rostad ton fyller upp resten av smakpaletten fint. En liten eftersmak av solmogna tomater.

Summering:
Ett urbrittiskt öl, som fick mig att överväga om man skulle laga sig lite shepherd's pie i veckan. Återhållsamt, utan att vara tråkig. Perfekt till mat! Som en välskriven andraviolinstämma, ungefär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar