lördag 31 mars 2012

Sigtuna Easter IPA

Sigtuna Easter IPA
7%
50 cl
Det egna ölskåpet
Sverige
Provad 2012-03-30

Ett påsköl avsett för de kraftigare maträtterna på påskbordet, till exempel den örtkryddade lammsteken. Givetvis hittar vi ordentliga givor av amerikanska humlesorter i denna IPA.

Beklagar avsaknaden av bild, det hanns helt enkelt inte med under omständigheterna.


Doft:
Citrusfrukter med en lite parfymerad karaktär. Blommig, lite koda och blommande syrénbuskar. Lite geléhallon. Fruktsötman är påtaglig, men det finns också en tydligt humlebesk karaktär därunder, som domineras av toner av det jordigare slaget. Något brödigt och jästigt i doften påminner om mousserande vin.

Smak:
Halm och sågspån. Hartsig syrlighet som balanseras av en lite jästig sötma. Humlebeskan är påtaglig, och gör sig nog helt rätt till en lite kraftigare och smakrik kötträtt. Med tanke på tonerna av koda och tallbarr misstänker jag att någon av humlesorterna i ölet är Amarillo. Den fylliga kroppen är lite lätt oljig i sin karaktär.

Summering:
En riktigt schysst IPA, utan tvekan. Jag vet inte om jag tycker att den känns så påskig (vi kan väl för sakens skull ponera att "påskig" är ett riktigt ord), men den gör sig helt klart rättvisa med de lite tyngre maträtterna på påskbordet, som utlovat. Gick inte alls dumt till en rejäl, saftig burgare med bacon heller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar