lördag 17 mars 2012

S:t Eriks Porter

S:t Eriks Porter
5.9%
33 cl
Det egna ölskåpet
Sverige
Provad 2012-03-17

S:t Patrick's Day. Ja jag säger då det... Men en porter får det väl bli idag i alla fall, innan man ger sig ner till puben för att ge en kompis som har blivit lurad till att spela gratis lite moraliskt stöd. S:t Eriks är ett ganska intressant bryggeri, såtillvida att man inte har något eget bryggeri! Man hyr in sig hos Slottskällan, men tillverkar öl under eget namn enligt egna recept från "flying beermaker" Jessica Heidrich, som knappast försöker dölja sin stora kärlek till humlen, och låter ofta den dominera smakbilden hos de flesta av S:t Eriks imponerande stora utbud.

S:t Eriks dök upp som gubben i lådan för ungefär 2½ år sedan, sommaren/hösten 2010 och släppte väldigt raskt 8-10 sorter på Systembolaget inom sitt första år och verkar inte ha några som helst ambitioner på att slå av på takten. Jag sörjer dock den väldigt snabba utgången av deras förra porter som gick under namnet Pompona, som var en riktig höjdare minns jag. Deras julöl var för övrigt även det väldigt bra, synd att man inte sparade en flaska eller två...


Doft:
Rostad beska, kaffe och chokladkola. En liten sötma gömmer sig djupt ner i kaffekvarnen. Lite läder, som att gå in i en skoaffär. En diskret, jordig humlekaraktär. En pytteliten, nästan syntetiskt doftande fruktighet kommer fram med djupa andetag i glaset. Små, små petroleumtoner. Ett café inne i en skoaffär som ligger bredvid en bensinmack, kanske? Mycket märkligt, måste jag tillstå, stadsplaneringskontoret hade nog haft personalfest den dagen.

Smak:
Väldigt mycket chokladkola, och väldigt fyllig, nästan klistrig karaktär. Tydliga toner av vanilj. Väldigt rund och fin, inga vassa kanter någonstans. Kaffetonerna har fått ge vika för humlens jordighet. Lite örtiga karaktärer, timjan och mejram. Lång eftersmak med chokladdominerad beska. Inte alls dumt!

Summering:
Mycket trevlig porter, och betydligt torrare än vad Pomponan var. Ingen ruskigt djup komplexitet, men inte heller någon avsaknad därav. Humlen har fått ta ett steg tillbaka och låta malten spela solo, vilket jag tycker är helt rätt i en porter. Välgjort, varken mer eller mindre. Det kan nog bli en hyfsad S:t Patrick's Day i alla fall!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar