söndag 11 mars 2012

Segerns sötma (och beska och fruktighet)

Söndag igen, Bishop's Arms igen, och Kryddans quiz igen. Den enda egentliga skillnaden från rutinen var att vi som omväxling vann idag, efter en hel serie andraplatser bakom "den inte-lektuella eliten i Lund". En svensk och en dansk blev det.


Oceanbryggeriets Imperial Stout
7 %
40 cl
The Bishop's Arms, fat
Sverige
Provad 2012-03-11

Oceanbryggeriet är ett av mina personliga favoriter. Baserade i Göteborg producerar de en mängd riktigt bra öl, där IPAn står högt i kurs hos undertecknad. Nu har de äntligen kommit med en imperial stout, så vi får se om de kommer upp i samma klass som andra svenska IS, från till exempel Nils-Oscar eller Slottskällan (vars IS är riktigt, riktigt bra).


Doft:
Sött, mörkt bröd med gott om mörk sirap och russin i. Väldigt diskreta humletoner gömmer sig på djupet när man verkligen dyker ner bland dofterna, som i övrigt domineras av en kraftigt rostad stout-karaktär. Påminner om en surdeg som står och jäser (och ofelbart sprider sin lukt i hela lägenheten), tillsammas med lite frukter som krossade hallonkärnor och syrliga äpplen.

Smak:
Ett påtagligt syrligt bett tillsammans med en ordentligt rostad beska, som kaffebönor som nästan rostats för hårt. Genom detta kommer även en brödighet fram, med en russinsötma. Dock är kroppen förvånansvärt tunn och lätt, och saknar någon påtaglig maltighet i grunden för att bära upp smakerna. Alkoholstyrkan sticker igenom på ett väldigt diskret män ändå pepprigt sätt.

Summering:
Kanske inte riktigt hela vägen framme. Som sagt så var kroppen för lätt och alkoholen gjorde sig i en viss mån påmind, även om det inte nödvändigtvis är på ett negativt sätt, och pepprigheten är på vissa sätt angenäm.

-------------------------------------------------------------
BeerHere Kama Citra
7%
40 cl
The Bishop's Arms, fat
Danmark
Provad  2012-03-12

Ännu mer från BeerHere. Biskopen verkar ha en förkärlek för just detta bryggeri, och det kan jag ju inte på något sätt påstå är obefogat. Denna gången en kraftigt humlad brown ale.


Doft:
Saftig och fruktig doft. Grapefrukt- och kiwitoner dominerar den humlevåg man möts av, typiskt Citra. En aning passionsfrukt och en blommande rosrabatt. Lite angenämt kryddig med kanel och vanilj, väldigt diskret.

Smak:
Kryddig och påtagligt besk. Trevligt knäckig maltbas som ger ölets kropp tyngd. Kaffe och ännu mer grapefrukt. Inte minst beskan påminner om just grapefrukt, och ölet har en något uttorkande karaktär. En stor och fyllig kropp bär upp både smaker och beska.

Summering:
Välbalanserat och bra öl. Fast det var inte så mycket brown ale till annat än färgen, och humlekaraktären drog helt klart mer åt IPA än något annat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar