måndag 5 mars 2012

Herslev Bryghus Oktoberbock

Herslev Bryghus Oktoberbock
7.5%
50 cl
Det egna ölskåpet
Danmark
Provad 2012-03-04

Brygd på en kombination av korn- och vetemalt, där en del av kornmalten är av münchnertyp, och humlen traditionellt tysk. Alltså, en bockbier, med ett stänk extra allt, som man ju kan förvänta sig av danskarna, på samma sätt som av amerikanerna, generellt sett.


Doft:
Sirap och en aning färsk svamp, intressant nog. Nu är jag ingen stor mykolog, men jag skulle nog säga trattkantarell. Ganska mustig och jordig i sin karaktär, som att gå i skogen och plocka svamp under senhöst. Jordigheten är också en aning syrlig, och i skogen i fråga så verkar det inte bara växa kantareller, utan också citrusfrukter och kiwi.

Smak:
Kraftig sötma och lite rostad karaktär, signerat just den lite lätt rostade, rödaktiga münchnermalten. Maltig och kraftfull, med inslag av mörk sirap. Sötman drar senare över just mot det jordigt syrliga (går det ens ihop, egentligen?), och just jordigheten skänker en ordentlig, tung kropp till ölet. Helt plötsligt dyker det upp konstgjord jordgubbssmak, som i godis eller billig jordgubbsglass, sorten där det inte har varit en jordgubbe i närheten. Det hela avrundas med en lite kryddig ton av nejlika och vanilj, tillsammans med kola och kanel.

Summering:
Inte riktigt lika over the top som danska öl tenderar till att bli, utan ett kraftfullt och smakrikt öl, i välgjord stil med tydliga och välbalanserade smaker som kompletterar varandra på ett mycket tillfredsställande sätt. Hade eventuellt gjort sig bättre i just oktober.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar