onsdag 21 mars 2012

Sigtuna East River Spring Lager

Sigtuna East River Spring Lager
5.2%
33 cl
Det egna ölskåpet
Sverige
Provad 2012-03-21

Ett ljust lageröl i Sigtunas nya sortiment, som även består av en IPA och två bidrag till påskölssortimentet, som skall provas inom kort. Detta öl har en avbild av Brooklyn Bridge på etiketten, så det råder väl ingen tvekan om att det är bryggt med ordentliga amerikanska influenser. Och om det är någonting som USA inte har gjort sig kända för så är det bra lageröl. Det och en någorlunda nyanserad omvärldsbild. Kan detta verkligen gå att ro i hamn?

Doft:
En murrig humlebesk ton som i det närmaste kan beskrivas som unken eller till och med lite rutten. Inte direkt tilltalande måste jag säga. Är det helt enkelt en överdosering av europeisk bitterhumle? Under det så gömmer sig i alla fall en rad tropiska frukter som bekräftar de amerikanska influenserna, men man bjuds inte direkt in till att ta några djupare andetag i glaset, då de lätt sulfitaktiga tonerna blir lite väl tunga. Vi får väl hoppas på att det smakar bättre än det luktar...

Smak:
Tack och lov! Mycket, mycket bättre än vad doften först lovade (eller kanske snarare hotade med?). Smaken domineras av friska, nästan kärva grästoner. Här talar vi rejält sydtyskt råg i ryggen (men vad jag kan känna inte i vörten). Humlebeskan styr, och det verkar inte vara ett fall av lika tung torrhumling som doften antydde, och framförallt inte för mycket av "fel" humle.

Summering:
Inte direkt jätteimponerande måste jag säga, inte minst på grund av doften som jag kan tänka mig att vissa upplever som direkt frånstötande, och som sagt inte ett öl man gräver ner näsan i alltför djupt. Smaken är det inget fel på, men doften sänker intrycket ganska kraftigt. Sen är det så att Sigtuna i det förflutna har släppt öl av väldigt ojämn kvalité, där olika satser av samma öl har varierat från himmelskt bra till en helvetesbrygd som gjord för att hamna i vasken, så man kanske får ta och prova en flaska till vid ett senare tillfälle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar