onsdag 14 mars 2012

Innis & Gunn Irish Whiskey Cask

Innis & Gunn Irish Whiskey Cask
7.4%
33 cl
Det egna ölskåpet
Skottland
Provad 2012-03-14

Första gången som I & G tillverkar en stout, hur ska detta gå? Och inte nog med det, man har dessutom sträckt sig ännu mer mot Irland och köpt in fat från ett icke namngivet whiskeydestilleri. Det enda man avslöjar är att whiskey är trippeldestillerad, vilket under många år har varit mer regel än undantag på den gröna ön (för tillfället är ett av undantagen Connemarawhiskeyn från destilleriet i Cooley), så det hjälper oss inte mycket. Med sina 60 dagar på fat så finns den i ett mellanläge mellan den vanliga utgåvans 77 och Rum Caskens 57 dagar.

För hela historien om I & G klicka här.


Doft:
Kraftigt rostade kaffebönor och väldigt mörk choklad, men ändå mild och blommig och med en rejäl tyngd i doften. En blommig arom förstärks av vaniljtonerna från faten. Redan i doften kan man ana sig till ett rejält bett från beskan, men också den mjuka fruktighet man gärna förknippar med irländsk whiskey med till exempel övermogna gråpäron.

Smak:
Den hårt rostade maltig kroppen, med sin tunga beska vägs elegant upp av en frisk sötma som påminner om honungsmelon med vaniljsocker. En rejäl giva chokladmalt ger en tung fyllighet och skänker ölet en bra botten. Eftersmaken domineras av den rostade beskan och den saftiga fruktigheten som påminner mer om en välgjord fruktsorbet än något annat. Det hela avrundas med en skopa av sådan glass som man åt när man var liten, där halva förpackningen innehöll päronglass och andra halvan vaniljglass.

Summering:
Extremt välgjort och elegant öl. Väldigt välbalanserat med nyanserna på helt rätt ställe. En snygg tavla, målad enligt konstens alla regler. Ingen kantig och spetsig Picasso-kubism som man hittar i en tokhumlad Imperial IPA, utan ett naturtroget landskapsmotiv där allt ner i minsta lilla skugga är på plats. I allra högsta grad ett mästerverk som kräver tid och respekt för att uppskatta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar