torsdag 1 mars 2012

Cigar City Brewing Maduro Brown Ale

Cigar City Brewing Maduro Brown Ale
5.5%
75 cl
Det egna ölskåpet
USA
Provad 2012-03-01

Cigar City Brewing ligger i Tampa, Florida och drar sitt strå till stacken för att ändra på bilden av Florida som (i bryggeriets egna termer) "a beer wasteland". Man tillverkar ett ganska brett urval av ölsorter och försöker spegla sin omgivning, bland annat med ett kubanskt espresso-öl, vi får väl se om den dyker upp i Sverige så småningom, jag hoppas det.


Doft:
Påtagligt söt med en doft av mörkt surdegsbröd och russin. Liten, diskret ton av amerikansk humle, men det är väldigt lite, och malten är det som styr. Precis som en brown ale ska vara. En lite blygsam kryddighet kan man ana sig till på djupet.

Smak:
Inledningsvis väldigt söt, men den rostade beskan tränger sig snart på och dominerar smakbilden. En lång eftersmak som är full av tung chokladkola pudrad med kakao- och kaffepulver. Kärnan är dock fortfarande tungt maltsöt och ligger bestämt kvar på tungan och balanserar smakexplosionen. Eftersmaken bär med sig toner av lite läder, tobak och askfat, även om de senare kanske bara är inbillningar på grund av namnet, man vet aldrig.

Summering:
Förvånansvärt smakrik för sin (relativt) ringa alkoholhalt. Typiskt amerikansk med extra allt, även om det här görs med stil och finess. Välgjord brown ale som räcker länge, och inte bara på grund av den stora flaskan, varje klunk tar sig sin tid och växer i munnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar