onsdag 14 mars 2012

Liefmans Cuvee Brut

Liefmans Cuvee Brut
6%
37.5 cl
Det egna ölskåpet
Belgien
Provad 2012-03-13

Ett av två Liefmans-öl som släpptes hos Systembolaget i mars, där den andra är den fantastiska Goudenband. Detta öl bryggs endast en gång om året, i juli. Efter att bryggprocessen är färdig så tillsätts färska körsbär till ölet, som sedan får mogna tillsammans med körsbären i mellan 1½ och 3 år, vilka sedan blandas för att uppnå bästa resultat.


Doft:
Syrlig körsbärsdoft. Viss sötma slår igenom. Mjuka vaniljsockertoner, som om det pudrats över mjuk smörkola. En hel rad andra frukt- och blomdofter finns där. Gröna äpplen och blommande fläderblommor. Lite honung som ger en tyngd till doften och nyklippt gräs ger ett lite fräscht bett, som balans till den uppenbara ålder som ölet uppvisar genom en annars väldigt knuten och svåruppnystad doftpalett.

Smak:
Väldigt mjuk, där en lite väl stor sötma tar udden av syrligheten från körsbären, som också har hunnit lugna ner sig med åren på lagringsfat. De vanliga bondgårdsaktiga tonerna som man vanligtvis hittar i olika typer av lambic-öl saknas, och smaken domineras av just vaniljsocker och honung. Stor och stadig kropp, men knappast vad man skulle kunna kalla för maltig, utan malten finns bara som en nätt liten brödighet i bakgrunden. Eftersmaken består av en äppellik syrlighet, som just de gröna äpplena i doften antyder. Med lite tid i glaset så blir vaniljkaraktären mer påtaglig och ger ett väldigt krämigt och fylligt intryck.

Summering:
Lite synd att man faktiskt har sötat upp detta öl. Jag tycker generellt sett bättre om de kriek-sorter som inte sötats, och bibehåller sin kärva syra. Det hade varit intressant att se hur pass mycket av syran som hade försvunnit naturligt efter så pass lång lagring utan att döljas av sötningsmedel och socker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar