lördag 3 mars 2012

Ytterligare ett par från Birra di Fiemme

Då har tiden kommit att beta av ytterligare ett par flaskor som följde med hem från skidresan, och det är ett par trevliga exemplar från Birra di Fiemme, vilket innebär att vi är uppe i fyra stycken därifrån, och därmed har täckt in hela deras sortiment (vad jag vet).



Birra di Fiemme Weizenbier
4.8%
33 cl
Det egna ölskåpet
Italien
Provad 2012-03-02


Doft:
Söt och fruktig doft. Påtagligt jästig och angenämt kryddig. Gott om rivna apelsinskal.

Smak:
Apelsin och jäst. Markerad och bestämd, men ändå diskret och välbalanserad beska. Fortsatt kryddighet i smaken och apelsinsmaken växer och blir bara saftigare och saftigare!

Summering:
En ganska enkel weißbier, men icke desto mindre väldigt god i sin enkelhet, faktiskt en av de weißbiers som jag tycker mest om, och jag tycker det är synd att Birra di Fiemme inte längre säljer dem som halvlitersflaskor...

-------------------------------------------------------------
Birra di Fiemme Nòsa
5.6%
33 cl
Det egna ölskåpet
Italien
Provad 2012-03-02

En saison från Italien, faktiskt! Inte varje dag man ser det, men jag är notoriskt svag för just saison, och blev överlycklig när jag hittade denna förra året, och lika glad över att se att den fanns kvar i år.


Doft:
Syrlig och jästig doft. Tung och jordig, vått timmer. Påminner om en bondgård i sin mustighet. Det hela vägs upp av en pigg kryddighet och en liten fruktighet, som domineras av färskpressad lime med apelsinen som god tvåa. Doften får snålvattnet att börja rinna och man får bråttom att sätta glaset till läpparna!

Smak:
Även i smaken så är syrligheten väldigt dominerande. Citrusfrukterna tar mer plats än i doften. Där finns ett djup som är jästigt, mustigt och örtigt, snarare än kryddigt som doften antydde. En rejäl skopa timjan och rosmarin är örterna i fråga, och de harmoniserar förvånansvärt väl med jordigheten och inte minst den något överraskande smaken av halvmogna jordgubbar eller smultron som dyker upp i eftersmaken.

Summering:
Ett riktigt bra öl! En fullmatad smakbild som är väldigt bred men samtidigt balanserad och låter alla nyanser spela fritt och leka med varandra, även om just syran och den jordiga mustigheten, bondgårdskaraktären, ligger där hela tiden i botten som ett ankare för att hålla alla smakerna i schack. Ett mästerstycke, och en passande avslutning på serien om Birra di Fiemme!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar