tisdag 20 mars 2012

Adnams Innovation

Adnams Innovation
6.7%
50 cl
Mat & Destillat, flaska
England
Provad 2012-03-17

En bra avrundning på S:t Patrick's Day (även om detta skrivs ett antal dagar i efterhand) i gott sällskap! Detta öl släpptes av Adnamsbryggeriet i Suffolk för att fira att deras nya bryggeri stod klart, och att man därigenom kan börja göra produktionen mer miljövänlig, där man till exempel använder 34% mindre glas och man återanvänder den värme som annars skulle gått till spillo för att värma nästa vörtkok. Men ännu har man en bit kvar till Bowmore, som till och med använder sin överskottsvärme för att värma upp stadens kommunala swimmingpool.


Doft:
Plommon och grapefrukt. Blommande rosenblad. Distinkt parfymerad och blommig i sin karaktär. Friskt brödig som nybakade baguetter. Blommigheten blir nästan på gränsen till sötsliskig i doften, som rökelse eller andra typer av söt rök. Inte för att jag har annat än andrahandserfarenhet av sådant, men det räcker. Avslutas med en slev honugsmelon.

Smak:
Italiensk grapefruktsjuice (återigen så är vi tillbaks i frukostkön på Hotel Montana vecka åtta) och en rejäl humlebeska. Lena och milda honungstoner tillsammans med en stor fräschör från humlen med all sin frukt, som nu domineras av jordgubbar och fläder i en angenäm pardans. Detta underbyggs med en väl avvägd restsötma. En andra våg av frukter sköljer över smaklökarna, denna gången med ännu mer plommon, lime, apelsin och röda äpplen. Precis som i doften så avrundas smaken med en skopa honungsmelon.

Summering:
Utan tvivel det bästa öl från Adnams jag har provat. Välgjort med en bra balans av fruktighet och humlebeska, med en kropp som bär upp det utan att bli tung och klistrig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar