lördag 4 februari 2012

Great Divide Hibernation 2011

Great Divide Hibernation 2011
8.7%
35.5 cl
Det egna ölskåpet
USA
Provad 2012-02-04

Efter att ha vaknat i morse och masat sig iväg till jobbet vid 06:20 i 16 minusgrader så började jag allvarligt fundera på att gå i ide. Så då passar det väl bra att avrunda veckan med en Hibernation? Svar ja! Great Divide är ett bryggeri som ligger mig varmt om hjärtat, trots att det ligger i ett väldigt kyligt Colorado. De är specialiserade på öl av den nya amerikanska skolan, det vill säga genuint hantverksbryggeri med volymkontrollen uppskruvad till elva. Ett axplock av deras produkter som jag är väldigt förtjust i är just Hibernation, Yeti Imperial Stout (finns både som ekfatslagrad och ej), Hercules Imperial IPA och Titan IPA, som alla håller hög klass.


Doft:
Jordig doft, och våt sandjord. Skogsmark med en bladning av färska tallbarr och barr eller kottar som ligger på marken och förmultnar. Koda och harts. Honung och kalla våta telöv som ligger kvar i sina koppar här och var i lägenheten (ja, jag tittar på dig, min kära sambo...). En intensiv och påtaglig sötma öppnar upp sig efter en liten stund i glaset, tillsammans med en fruktighet, på bekostnad av de jordiga tonerna.

Smak:
Även på tungan dominerar jordigheten till en början, tillsammans med mineraltoner. Tung och fyllig. Ännu mer barr, kottar och koda, vilket får mig att tro att det finns Amarillo i detta öl. Kallt, halvdagsgammalt kaffe som har lämnats kvar för länge på kontoret, och mörk, mastig chokladtårta. Även här framträder en rund fruktighet från mandariner och ananas tillsammans med en rejäl sötma från den stora, maltiga kroppen som på ett utmärkt sätt bär upp beskan på ett bra sätt.

Summering:
Fantastiskt öl. Har dock för mig att den låg på ytterligare någon volymprocent förra året, men detta steg tillbaka är inte fel. Ger jordigheten ett friare spelrum än vad jag minns från förra årets utgåva, och gör den lite mindre over the top. Man verkar ha prioriterat balans framför extremitet, vilket jag välkomnar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar