fredag 3 februari 2012

The Dalmore 12

The Dalmore 12
40%
100 cl
Den egna whiskyhyllan
Skottland, Highlands
Provad 2012-02-03

Dalmore tillhör Whyte & Mackays portfölj, och därför vilar ett stort ansvar hos W&Ms master blender, en av whiskyvärldens storheter, och en minst sagt färgstark herre, Richard Paterson, även känd som "the nose" (finns exempelvis på twitter som @the_nose). Varför? Ja, dels för att nämnda ansiktsprotuberans lär vara försäkrad för 1.5 miljoner pund. Då har man en skarp näsa. På Dalmore är man fokuserad på att uppnå en god balans mellan bourbon- och sherryfat, med en stor tonvikt på just sherryn. Främst använder man Matusalemfat, något som Näsan själv är noggrann med att påpeka. Hos Dalmore har man även äran (om man väljer att se det så) att ha världens dyraste whisky.


Doft:
Här vankas det sherry vill jag lova! Näsan, hälsa på mina vänner apelsinmarmelad, torkade persikor, en rund och tungt krämig och vaniljladdad bourboun-sötma. Milda, diskreta ektoner gömmer sig på djupet tillsammans med en aning smörkola. Efter en stund i glaset så växer en blommig och lite lätt parfymerad karaktär fram. Väldigt diskreta toner av omogen hasselnöt. En smörighet dröjer sig kvar när man har sänkt glaset från näsan.

Smak:
En mjuk men bestämd maltsötma sprider sig i munnen, med lite rostade toner utmed kinderna medan blommigheten och den torkade frukten sätter sig i förarsätet och styr. En kanelliknande kryddighet tillsammans med tyngre chokladkola lägger sig mitt på tungan och stannar där en bra stund. En något uttorkande egenskap finns där, som hela tiden uppmanar dig till att ta bara lite till. Bara lite till. Kom igen, bara lite till. Fyllighet från sherryn och rondör från bourbounfaten gör denna smakupplevelse komplett. Trots sitt djup så är den fortfarande relativt ungdomlig (på ett bra sätt) och spänstig.

Summering:
Välbalanserad. Fint samspel mellan välvalda fat, 50% bourboun, 50% sherry. Fruktigheten är närvarande, men inte övermäktig, samma sak med fatkaraktären. Fullpackad med smak, men välbalanserad och delikat. Sen gör det ju inget att flaskan är snygg också. Lite väl flashy för vissa, men jag gillar deras design.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar