tisdag 7 februari 2012

Glengoyne 10

Glengoyne 10
40%
70 cl
Den egna whiskyhyllan
Skottland, Highlands
Provad 2012-02-07

Glengoyne påstår sig ha den långsammaste destillationsprocessen av alla skotska maltwhiskydestillerier, för att skapa en så subtil och nyanserad smak som möjligt. Eftersom man helt och hållet låter bli att röka sin malt med torv så marknadsför man sin whisky under en slogan som lyder "The real taste of malt". Ett ganska djärvt påstående att komma med, kan tyckas. Vi får väl se om de kan backa upp sitt snack!


Doft:
Nog luktar det malt, alltid. En stor, kraftig sötma som påminner om nybakat bröd, eller en vetedeg på jäsning. Påtagligt jästig doft som harmoniserar bra med tonerna av honung, nötter och karamell. Jag hittar även lite ljung och äpplen samt torkade frukter.

Smak:
Vanilj, kryddor och en ordentligt rostad beska från faten. Lätt malt som exploderar längst fram på tungan med en överraskande kraftig och tungt oljig kropp i gommen. Lång och kraftig eftersmak fortsatt kryddighet från faten. Lite lätt syrlig och frisk, men samtidigt tung och harmonisk för sin ålder. I sista slängen av eftersmaken dyker det helt plötsligt upp lite after eight som ytterligare gör intrycket friskt, som till slut övergår i en mjuk touch av mörk choklad.

Summering:
Minst sagt intressant. Så frisk men ändå med ett sånt djup. Väldigt imponerande, och till ett väldigt rimligt pris dessutom. Får nog se till att skaffa mig den 17-åriga också snart, som jag har hört mycket gott om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar