fredag 10 februari 2012

Fuller's Past Masters Double Stout

Fuller's Past Masters Double Stout
7.4%
50 cl
Det egna ölskåpet
England
Provad 2012-02-09

En installation i Past Masters-serien, där man helt enkelt har grävt fram specialrecept från gamla bryggmästare på Fuller's och bryggt på nytt. Just denna är andra utgåvan (den första var XX Bitter, som för övrigt var riktigt bra!), och bygger på ett recept daterat till den fjärde augusti 1893, som det står på buteljen " a time when 'stout' meant 'strong'.


Doft:
Bränd brödskorpa. Lätt rökighet. Kryddig, som fänkolsfrön och koriander. Pepprig, ungefär som stekytan på en fläskfilé. En liten träkaraktär. Sågspån. Som träslöjdssalen i skolan efter att man hade städat. Lite paprikapulver.

Smak:
Sötaktig, som mörkt nybakat bröd. Mörk choklad och russin. Tung och enormt fyllig kropp, men harmonisk och välgjord. Eftersmaken bjuder på ännu mer brödskorpa, och chokladtonen har lättat upp och drar mer åt ljusare choklad eller till och med krämig chokladmousse.

Summering:
Det är sällan som Fuller's lämnar en besviken, och detta är definitivt ingen besvikelse heller. Den bästa stout som har lanserats på länge, enligt mig. I alla fall om man räknar bort imperial stouts. Tung, kraftig och mustig, men balanserad och med lång, härlig eftersmak. Synd att den inte går att få tag på längre, för jag hade absolut velat ha ett par flaskor till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar