lördag 11 februari 2012

Fuller's Brewer's Reserve no. 3 Oak Aged Ale

Fuller's Brewer's Reserve no. 3 Oak Aged Ale
9%
50 cl
Det egna ölskåpet
England
Provad 2012-02-10

Ytterligare en specialare från Fuller's, som släpptes hos Systembolaget den första februari. Lagrad i 800 dagar på fat från skotska låglandsdestilleriet Auchentoshan (uttalas ungefär "ockentoshun") och ytterligare slutlagrad på flaska. Här finns minsann ingen hejd på premiumiseringen inom dryckesindustrin. Då är bara frågan, är det verkligen värt de tre åren det tar att skapa en öl av detta snitt? Vi undersöker!


Doft:
Stor och nästan sirapslik, intensiv maltsötma. Kolakarameller och en rund fruktsötma. Russin. Väldigt mörkt bröd. Rostade mandlar. En aning fänkol och röd paprika. Ett plåster som har suttit på för länge, varit med ett par duschar och något pass på gymmet. Läder och krutrök. En kolad, bränd karaktär, förmodligen från ex-bourbonfaten. Förpackningen anger tyvärr inte hur länge whiskyn har legat på faten och om de är first-, second- eller refills. Med tanke på priset så får man anta att det är ganska gamla och trötta fat, även om bourbonfat är förhållandevis billiga.

Smak:
Inledande tonerna drar åt det vegetabiliska hållet med lite blandade grönsaker. Frusna, gröna ärtor sticker ut. Tung, nästan vaxig munkänsla. Koda och harts. Skalet från gurkor. Mycket spännande. Något nedtyngd av smakerna av vax och koda, det känns som att den har mer att ge. Vi får se vad som händer med lite tid i glaset. Efter en stund framträder en intensiv fruktighet. Något syrligt element, och något som definitivt påminner om just Auchentoshans tolvåriga. Tydligt whiskykaraktär. Får testa denna tillsammans med ett glas Auchentoshan imorgon. Långt bak i eftersmaken dyker det upp lite pappkartong, kokos och mandelmassa. Och folk som känner mig vet att jag är galen i mandelmassa! Allra sist, en liten släng av chili och vitpeppar.

Summering:
Ett mäktigt öl att dela eller, som det föll sig i mitt fall, som räcker två kvällar. Även med gott om tid i glaset (efter en halvtimme så är fortfarande inte ens halva flaskan gången) så känns den fortfarande lite knuten, så jag är glad att jag passade på att köpa två så att jag har en som kan stå till sig och mogna några år, och då blir det en ny rapport! Det finns ett djup här som inte går av för hackor. Ett öl för stora beslut. Stora, men helst inte viktiga med tanke på alkoholhalten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar