onsdag 23 januari 2013

Störtebeker Choco-Porter

Störtebeker Choco-Porter
5.8%
50 cl
Det egna ölskåpet
Tyskland
Provad 2013-01-22

Störtebeker är inte direkt kända för att göra alltför udda öl, utan håller sig ofta till traditionella öltyper, men gör det likväl jäkligt bra, deras Roggen-wiesse minns jag som väldigt bra. Här har de dock vidgat vyerna till en chokladporter, smaksatt med belgisk choklad och humlesorten Perle. Störtebeker brygger sitt öl i Stralsund, som tillföll Sverige i Vestfaliska freden 1648, och förblev svenskt till 1815. Säg inte bara att man får sig sprit till livs här, man lär sig historia också!


Doft:
Väldigt tydlig chokladkaraktär dominerar doften. Undertill finns det en kaffeton av rostad malt, och en sötma av lättare, ljusare malt och lite humle. Helheten doftar som en väldigt inbjudande, maffig chokladkaka.

Smak:
Härligt gräddig munkänsla som bär upp den härliga chokladsötman. Rostad brödighet dyker upp allteftersom, men på det hela taget så är det just en enda, stor chokladtårta i ett glas det handlar om, om än väldigt snyggt genomfört och det blir inte sliskigt eller klistrigt, utan förblir stram och elegant.

Summering:
En efterrätt i ett glas, helt enkelt. Smakrik, fyllig och elegant. Ett par snäpp högre än vad Störtebeker vanligtvis erbjuder, när det gäller experimentlusta och komplexitet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar