lördag 12 januari 2013

Stone Imperial Russian Stout

Stone Imperial Russian Stout
10.5%
75 cl
Det egna ölskåpet
USA
Provad 2012-12-30

Fler försenade uppdateringar. Detta var väl avslutningen på året, rent ölmässigt. Därefter var det en hejdundrande nyårsmiddag, tillredd av undertecknad, med ett par glas Bollinger Special Cuvée Brut som uppvärmning, oxcarpaccio med ett glas Innocente Fino till, älgryggbiff med potatisgratäng och grönpeppar- och cognacssås med lite Le Bastide Blanche från Bandol till det, (varmt rekommenderat till en rejäl bit smakrikt nötkött!) och avrundat med björnbärsglass med mynta och vit choklad och lite Dr. Loosen Beerenauslese som final. Ett värdigt sätt att ringa in det nya året på!


Hur som helst. Stone. Stone Stone Stone, legendariskt bryggeri med väldigt gott och välförtjänt rykte. Här har vi deras extra-allt-tolkning av en Imperial Stout.


Doft:
Stor rostad chokladton. Mycket farinsocker och apelsinskal. Tydligt kryddig ton av stjärnanis och fänkol, klart lakritsdominerad. Gröna päron och saffran, lakrits och chokladkola. Avslutas lite lättare och elegantare med sötma från marsipan och en kryddighet som påminner om muskotnöt.

Smak:
Påtagligt söt och maltig i basen. Kryddigheten från doften bildar ett täcke ovanpå, och däremellan finns en fint balanserande nötig sötma som påminner om nötkräm och marsipan. Lite dubbelnougat över det hela. Mild beska med härligt fylliga chokladtoner.

Summering:
Japp. Amerikansk Imperial Stout, extra allt var beställt. Det är definitivt det det rör sig om. Men balansen mellan smakerna och komplexiteten är oklanderlig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar