fredag 11 januari 2013

BrewDog Abstrakt AB:05

BrewDog Abstrakt AB:05
12.5%
37.5 cl
Det egna ölskåpet
Skottland
Provad 2013-01-11

Dags att fira bloggens ettårsjubileum! Dryga 150 inlägg (eller 150 dryga?) inlägg senare så är det väl ändå dags att fira med något särskilt? Råkade trilla över en chans att köpa denna godbiten för 1½ år sedan, efter att den egentligen tagit slut.

Abstrakt-serien är BrewDogs försök på att kombinera öltyper som egentligen inte brukar blandas, och AB:05 är en Imperial Stout med rostad kokos och kakao. Utöver denna så har jag provad AB:07 och 08, och har 10 ståendes (födelsedagspresent från mig till mig) till ett senare datum. Man ska nu ha i åtanke att denna är lagrad i två år ungefär (buteljerad 2011-02-20).

Värt att påpeka är att det krävdes två vuxna män, en polygrip och, till sist, en nötknäppare, för att få ut korken som var av champagnekorksmodell, men gjord av gummi och satt som bara fan, rent utsagt. Men belöningen var värd besväret!


Doft:
Som att gå in i en ostbutik. En ingrodd, mustig doft av vällagrad ost. Lätt oxiderad, förmodligen av lagringstiden.Väldigt mycket choklad och tunga, rostade toner. Mjölkchoklad och mild vanilj och kokos. Chokladkola/toffee. Doftar väldigt lite öl, så att säga. Söta och lätt parfymerade, inbjudande toner. Inte så väldigt mycket därutöver, domineras av choklad och ost. Förmodligen så pass sammanhållen och komplex doft på grund av lagringen, de yngre exemplaren jag har provat har varit en aning mer spretiga och tydliga i sin doft- och smakbild.

Smak:
En blandning mellan sötma och sälta med en rejäl rostad beska i bakgrunden. En efterrätt i ett glas, helt enkelt. Kopiösa mängder choklad, som en rejäl kladdkaka med kaffeglasyr. Avslutas med en lätt, ren kakaoton och ett uppfriskande stråk av mjuk, elegant kokos.

Summering:
Stor, för att inte säga enorm, och väldigt komplex. Dels på grund av ölets framställning i sig, dels för att det har fått vila i nästan två år. En munfull räcker väldigt, väldigt länge, men det är som sagt väldigt lite öl över det. En fantastisk smakupplevelse likväl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar