måndag 21 januari 2013

Great Divide 18th Anniversary Wood Aged Quintessential Commemorative Double India Pale Ale

Great Divide 18th Anniversary Wood Aged Quintessential Commemorative Double India Pale Ale
8.5%
65 cl
Det egna ölskåpet
USA
provad 2013-01-04

Det utan tvekan längsta namnet på någon dryck som har dykt upp här hittills! Och då ska man veta att smaken är lika långvarig och svår att få grepp om som namnet! I grund och botten inte alls ekfatslagrad, som "wood aged" antyder, utan det handlar om en teknik som kallas för ekchippning , alltså att man i en lagringstank av stål sänker ner ett när med ekspån, som ger ungefär samma karaktär som ett ekfat, fast på kortare tid och inte alls skänker samma komplexitet. En teknik som är väldigt populär med vinmakare i nya världen som vill ge sina viner en kraftig ekkaraktär. Som jämförelse kan man tänka kalifornisk Chardonnay, där tekniken är väldigt vanlig förekommande.


Doft:
Subtil ekton med strama tanniner som skapar en rigid struktur för den veritabla blombukett som är humlearomerna, som kommer upp ur glaset i en kaskad. Aningen kärv på ett sätt som snarast påminner och rye-whiskey. Kryddig. Ingefära och grönpeppar. Extremt djup med doft av tobak, läder och torkad frukt. Alkoholen slår igenom med lite vitpeppar.

Smak:
Rejäl och stadig tanninstruktur håller ihop hela smakbilden utan att bli övermäktig. Torkade frukter med tydliga toner av vitpeppar som ger rejäl skjuts åt smakerna. Persikor och en mjukare kryddighet av svartpeppar dyker upp så småningom. Mycket komplex och aningen mineralaktigt rökig. Krut och lime och en balanserande maltig sötma på tungspetsen.

Summering:
Komplex och djup, väl värd att sitta länge med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar