söndag 6 januari 2013

Aberlour A'bunah Batch 38

Aberlour A'bunah Batch 38
60.3%
4 cl
Mat & Destillat, Lund
Skottland, Speyside
Provad 2012-11-29

När man 1975 skulle installera ett par nya spritpannor hos Aberlour för att öka sin produktionskapacitet, så hittade man inmurat i väggen en tidskapsel från 1898, med en flaska från samma år inlindad i ett tidningsuppslag om en brand på destilleriet. En ansenlig del av flaskans innehåll lär ha gått åt under följande lunchrast, och resten skickades till labbet för analys. Det är ifrån den whiskyn som A'bunah har fått sitt namn, vilket översätts till "The Origin". Uteslutande lagrad på olorosofat från Spanien, och innehållet i flaskan lär vara mellan 5 och 25 år gammalt.


Doft:
Mustig sherry med balanserade ektoner med strama tanniner. Blommiga toner innesluter en kraftig maltkropp som avrundas med lite mjuk vanilj. Med vatten växer blommigheten och vaniljtonerna tilltar. En parfymerad karaktär med drag av rosvatten framträder och tanninerna mjuknar efter en stund i glaset.

Smak:
Kraftig chokladkola med karamelliserad sötma som påminner om strössel. Blommig eftersmak med en inställsam sötma och en uttorkande, lätt bitter fatkaraktär. Angenämt köttig finish, väldigt fyllig. Sötman avtar med lite vatten och ger den balanserande bitterheten en liten knuff framåt i smakbilden. Avrundas med lite syrligt druviga, cognagsliknande toner och en rejält besk rostad fatton.

Summering:
Ett riktigt sherrymonster. Stor, mustig och komplex, på gränsen till överväldigande. Tål en ganska bra skvätt vatten utan att drunkna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar