måndag 14 januari 2013

Hornbeer The Fundamental Blackhorn

Hornbeer The Fundamental Blackhorn
11%
50 cl
 Det egna ölskåpet
Danmark
2013-01-14

En stor och stark dansk (ej att förväxla med en dansk stor stark), som jag snappade upp för ganska länge sedan, så den har förmodligen fått ligga till sig i närmare två år i väntan på bättre tider, men jag ville inte låta den bli alltför oxiderad, trots att bäst-före inte är förrän 2015.


Doft:
Angenäm blandning mellan lätt rostade toner med mjölkchoklad och lite fudge, tungt rostade dofter av mörkt bröd och kaffe, och lite eleganta men inte övermäktiga övertoner av frisk humle humle som passar förvånansvärt bra in. Avrundas med ett lätt vinös, oxiderad karaktär som förmodligen kommer av lagringstiden.

Smak:
Intensiv smak med finstämd balans mellan rostad beska och tydlig sötma. Oxidationen bidrar på ett ytterst angenämt sätt, och har med största sannolikhet tagit udden av beskan. Humlen kommer inte riktigt fram genom en tungt gräddig brödighet, som en nygräddad chiabatta. En liten, syrlig fruktighet som domineras av lime dyker upp i eftersmaken i ett härligt giftermål med mörk choklad.

Summering:
Stor, komplex och långvarig. Jag har jobbat på denna i över en timme nu, och den är 2/3 kvar, men man belönas när man tar sin tid med den för att nysta upp alla djupa nyanser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar