torsdag 10 januari 2013

Samuel Adams Dark Depths Baltic IPA

Samuel Adams Dark Depths Baltic IPA
7.6 %
65 cl
Det egna ölskåpet
USA
Provad 2013-01-09

Ett av Samuel Adams experiment från andra halvan av 2012. En svart baltisk IPA. Vad en baltisk IPA är, det vet inte jag och etiketten ger inga större ledtrådar, annat än att den är bryggd på en jäststam annars förknippad med lageröl, och att den är gjord på en kombination av tysk humle och malt och deras amerikanska och brittiska släktingar. Detta är andra batchen som har gjorts av just denna ale.


Doft:
Kraftfull doft av mild chokladkola, om det nu går ihop. Tydliga drag av brittisk humle med lite blommiga drag och en kraftig ton av pomerans. Eleganta övertoner av amerikansk Simcoe med sina diskreta citrusfrukter. Allting förankras av lite mulligare, jordigare Saaz-humle. Tydligt maltsöt i botten, med lite rostade drag.

Smak:
Smaken domineras till en början av mörk choklad och en rostad beska. Därefter drar den över mot det lite mildare hållet med mjölkchoklad och lite honung. Ett litet kryddigt stråk med ingefära och kummin. Humlen får inte särskilt stor plats här. De kommer mest fram i eftersmaken med en tydlig beska och smak av pomerans.

Summering:
Stor, kraftig och stadig. Mycket smakrik, och gör sig bra vid relativt låg temperatur då humlen kommer fram mer i smaken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar