fredag 8 juni 2012

Thornbridge Raven Black IPA

Thornbridge Raven Black IPA
6.6%
50 cl
Det egna ölskåpet
England
Provad 2012-06-07

Detta öl fick bronsmedalj i World Beer Cup, och Thornbridge har lyckats skrapa ihop betydligt fler utmärkelser än så under sina ganska fåtal år som aktivt bryggeri (grundat 2005), och man har faktiskt två bryggerier, ett för att skapa öl enligt gamla, traditionella metoder, och ett nybyggt (2009) för att kunna hålla takten med den ständigt växande globala ölmarknaden. Här har vi alltså en svart IPA som enligt hemsidan ska innehålla sex olika humlesorter, men enligt etiketten bara tre. Spännande.


Doft:
Humlefrisk doft med elegant frukt. Amerikansk humle, skulle kunnat vara Chinook eller Centennial eftersom doften är fullpackad av passionsfrukt. Lite nässlor och litchifrukt. Kanske Nelson Sauvin inblandat också? Lätt rostad maltkaraktär med chokladtoner.

Smak:
Rejält markerad beska och uttalad maltprofil. Humlen tar inte lika stor plats som i doften. Lätt antydan av tobak och citrusfrukter i eftersmaken. Rostad beska styr. Mörk choklad och starkt kaffe. Med lite temperatur så får humletonerna större spelrum, och ger en distinkt ton av blyerts eller grafit.

Summering:
Frisk svart IPA med mer fokus på IPA än på svart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar