lördag 23 juni 2012

Dricks i Lund goes to Den Kungliga Hufvudstaden

På vägen upp mot spelmansstämman i Österbybruk så gjorde jag ett litet nedslag i Stockholm (härefter refererat till som "fjollträsk"), och spenderade fredagseftermiddagen i de ädla dryckernas tecken och besökte Fjollträsks vinkällarbutik i Passagen, samt en sväng till Akkurat och raka vägen därifrån till The Ardbeg Embassy. Helt okej för en fredag, alltså!

Nynäshamns Tjockhult Tjinook
5.1%
50 cl
Akkurat, fat
Sverige
Provad 2012-06-15

Tjockhult är väl ytterligare ett namn för Fjollträsk. Men jag trodde att ordvitsande och lustiga stavningar var förbehållet göteborgsbryggerierna? Nåväl. Tjinook är ju såklart Chinook, en personlig favorithumlesort, och här rör det sig om en välhumlad ljus lager. Och vad kan väl sitta bättre en alltför tidig eftermiddag på en terrass när solen bryter igenom och det faktiskt är lite sommar över Slussen?


Doft:
Chinook! I mängder! Passionsfrukt och en lätt beska. Lite jordigt maltig doft, aningen gräsig. Lite lätt kryddig och örtig, och en kombination av fläder och pomerans. Lite knäckig karamellmaltston. Långt upp i doftpaletten finns en ton som påminner om Saaz eller Tettnanger.

Smak:
Saftig och frisk. Väldigt somrig, indeed! Tydligt markerad, men ändå mild och törstsläckande humlebeska. Toner av granbarr och koda. Avrundas av lite mjuk honung. Elegant, knäckig maltighet. Lång och stilren eftersmak med en nyanserad humlebeska.

Summering:
Väldigt angenäm sommarlager. Törstsläckande och läskande, utan att bli glättig.
 
-------------------------------------------------------------
Linkwood 12 years 1997
Oklart, men bevisen pekar mot 43%
4 cl
The Ardbeg Embassy
Skottland, Speyside
Provad 2012-06-15

En relativt sällsynt och eftertraktad speysidewhisky från ett destilleri strax utanför Elgin (för mer om Elgin, se Allt om Whisky #2 2012) grundat 1821, med en relativt modest produktionsvolym om 2½ miljoner liter per år, vilket uppnåddes först 1971, då man byggde ut med ett destilleri till. Produktionen låg nere på grund av maltransoneringen 1941-1945, och låg i malpåse 1985-1990.


Doft:
Elegant bourbonfatsprofil. Lätt och stilren speysideblommighet. Lätt och och fin, parfymerad sötma och en cognacsliknande druvig karaktär. Bjuder på en fruktighet som domineras av honungsmelon och gråpäron.

Smak:
Fruktig och ganska tungt oljig kropp med en skarp och syrlig maltsötma. Lätt rostad beska från faten i eftersmaken som även bjuder på en elegant kryddighet och lite apelsinskal och päron. Angenäma toner av pomerans. Väldigt lång oljig men frisk eftersmak som får en att sträcka sig efter glaset igen. Gång på gång.

Summering:
Paradoxal. Lätt och frisk, men ändå med en oljig tyngt och pondus, samtidigt som den är lätt uttorkande, förmodligen av lite karamellfärg, vilken förmodligen kommer naturligt från faten, eftersom whiskyn i sig är väldigt ljus och fin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar