fredag 29 juni 2012

anCnoc 12

anCnoc 12
40%
70 cl
"Lånat" ett par glas av fröken NK
Skottland, Speyside
Provad 2012-06-28

Nu utrustad med en speciell, svart förpackning (istället för den vanliga vita), designad av Peter Arkle i begränsad utgåva, speciellt för den svenska marknaden. Varför? Ingen vet nog egentligen. Kändes väl rätt, helt enkelt. Kan i och för sig hänga ihop med namnet. anCnoc (uttalas ungefär "annick"), vilket betyder "kullen", är det namn som satts på denna whisky sedan 1994 av destilleriet Knockdhu, vilket är den angliska stavningen av Cnoc Dubh, vilket betyder "svarta kullen". Att man kallar den för detta är för att undvika att blandas ihop med ett annat speysidedestilleri, Knockando.

De lustiga illustrationerna på förpackningen berättar för oss att ingredienserna för att tillverka denna whisky är malted barley, spring water, heat, yeast, time samt det ytterligt diffusa magic. Just det. Magi. Då måste det väl bli bra?


Doft:
Lätta torvtoner. Lite sälta och en rostad fatkaraktär med en anstrykning av lakrits. Läder och gräs följer. Lite citrusfrukt och aningen bittra toner och lite tobak. Tydlig men dov och återhållsam ekdoft. Bourbonfatskaraktär och en brödig maltighet. Efter en stund lägger sig ektonerna och släpper fram blommigare, lättare toner man gärna förknippar med Speyside.

Smak:
Maltsöt och lite lätt parfymerad. Inledningen följs upp av en liten, diskret och torr rökpuff och lite lakrits. Lite nötig och vaniljsöt. Påminner om mandelmassa, faktiskt. En lite bitter ekkaraktär med en angenäm kryddighet. Aningen mineralaktig och jordig, vilket balanserar maltsötman. Lite äpplig syra, och eftersmaken bjuder på mogna gråpäron, persika och lime.

Summering:
En klassisk speysidare med en liten dragning åt en nordlig highlandkaraktär. Nyanserad och balanserad. Elegant och återhållsam, men komplex och givande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar