söndag 10 juni 2012

Nøgne Ø # 500

Nøgne Ø # 500
10%
50 cl
Det egna ölskåpet
Norge
Provad 2012-06-09

En norsk imperial IPA på ingående! Nøgne Ø är ju representerade här sedan innan med sin imperial brown ale, och jag har fortfarande en julöl från 2010 på lagring tills denna julen.


Doft:
Väldigt söt, fruktig och humlemättad. Blodgrape och jordgubbskräm. Maltig och kraftfull. Vaniljkesella och lite mjölkchoklad. Lite lätt stickande doft. När man doftar på djupet så dyker det upp egenskaper som påminner om nygräddat ljust lantbröd. Avrundas med lätta flädertoner.

Smak:
Väldigt, väldigt mustig kropp, med en uttalad, men inte överdrivet kraftfull humlebeska. Lätt vinös i sin stora kropp, mustighet och fruktdominerade profil. Som ett ungt och lätt rödvin med mycket jordgubbar, lingon och blåbär. Aningen svavelliknande karaktär med en lätt anstrykning av tobak. Initialt så är maltsötman väldigt påtaglig, men i eftersmaken så är det huvudsakligen jordgubbs- och vaniltjoner som styr.

Summering:
Allt som en imperial IPA ska vara. Och lite till. Ett riktigt kraftpaket och perfekt för två personer att dela på, som jag och min kära kollega gjorde, eller att dela upp på två kvällar. Enormt smakrikt, men det saknades kanske lite beska för att bli ordentligt avrundat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar