fredag 17 maj 2013

Rodenbach Vintage 2010

Rodenbach Vintage 2010
7%
75 cl
Det egna ölskåpet
Belgien
Provad 2013-05-17

För att fira min minimala norska påbrå på syttende mai så får man ju dela något med sin familj. Här har vi en belgare som har fått stå och vila till sig ett tag. Det är ju ingen hemlighet att jag tillhör den märkliga minoritet som tycker om syrliga och på andra sätt märkliga belgiska öl, som Geueze, osötade Kriek och annat.


Doft:
Tydligt syrlig körsbärston. Sötma som påminner om florsocker, samt en blommighet som drar åt utslagna rosor. Detta kombineras med en rund och vaniljmättad men diskret fatkaraktär. Körsbärsfruktigheten drar efter en stund över mot andra röda bär som smultron och röda vinbär.

Smak:
Mörka körsbär och röda vinbär direkt, i en syrlig punch, som i en generös blandning kombineras med andra röda bär som smultron och vildhallon. Syran från bärigheten avrundas snyggt av lite smörkola och vanilj från faten. Ekkaraktären är mjuk men påtaglig och eftersmaken är mycket lång med en syra och bärig sötma som slingrar sig fram.

Summering:
Ett praktexemplar på excentrisk och syrligt, belgiskt öl. Mycket väl balanserad, där fatkaraktären rundar av syran, utan att tappa för mycket av det friska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar